5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Erken Hasat Zeytinyağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Erken Hasat Zeytinyağı Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Erken hasat zeytinyağı, normal zamandan önce toplanan lezzetler ile elde ediliyor. Bu zeytinyağını diğerinden ayıran en önemli unsur olgunlaşmamış yeşil zeytinden elde ediliyor olması. Erken hasat zeytinyağı için gereken zeytinler eylül ve ekim aylarında toplanır. Zeytinin yeşil şekli ile işlemden geçmesi sonucu sofralarınıza lezzet katan yağlar hazırlanır. Meyvemsi aroması ile ön plana çıkan erken hasat zeytinyağları yüksek aroması ve düşük asit oranı ile lezzetini ikiye katlıyor. Bu yağ şeklinde zeytinler olgunlaşmadan ve yeterince yağlanmadan toplandığı için istenilen miktarda ürüne ulaşmak kolay olmayabilir.

Standart miktarda bir zeytinyağı için daha fazla erken hasat zeytinine ihtiyaç duyulur. Zeytinin miktarı ve  yağ oranı dikkate alındığında erken hasat ürünleri ile ilgili daha yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Zeytinlerin meyvemsi aroması erken hasat döneminde ortaya çıktığı için bu tarz işlemlere ihtiyaç duyulur. Bunun yanı sıra meyvemsi halinde birçok vitamin ve mineral yüksek oranda bulunduğu için daha besleyici bir yağ elde ediliyor. Erken hasat zeytinyağının en önemli özellikleri arasında kısa sürede tüketilmesi yer alıyor. Posalı bir şekilde karşınıza çıkan bu yağı 6 ay içinde tüketmediğinizde zeytinyağında bozulmalar başlayabilir. 

 

Erken Hasat Zeytinyağı Üretim Aşamaları 

Sofralarınızın olmazsa olmazlarının başında lezzetli ve besleyici yağlar geliyor. Erken hasat döneminde toplanan zeytinyağları da bunlardan biri. Bu zeytinyağı yapım şekli ve içeriği ile diğer natürel yağ çeşitlerinden ayrılıyor. Her şeyden önce genç zeytinler tercih edilerek tüm meyveler özenle toplanır. Zedelenmemesi için gereken her ayrıntı düşünülür ve ürünler kasalar aracılığıyla taşıma için yola koyulur. Zeytinyağı hazırlanırken zaman kavramı ayrı bir önem taşıdığı için vakit kaybetmeden ürünlerin sıkma işlemine geçmesi sağlanır. Böylece erken hasat zeytinyağının ilk üretim yolculuğu başlar. 

Erken Hasat Zeytinyağı ile Yemek Yapımı 

Zeytinyağı salatalar başta olmak üzere birçok yemeğe son dokunuşu katan malzeme oluyor. Bazı yemekler ise zeytinyağı ile anlam kazandığı için her an mutfaklarda bulundurmak isteyebilirsiniz. Erken hasat zeytinyağları da kendine has meyvemsi aroması ile mutfaklarınızdaki yerini alıyor. Diğer zeytinyağı çeşitlerinde olduğu gibi erken hasat ürünlerinde de aynı lezzeti ve aromayı yakalayabilirsiniz. Sabah kahvaltısında ve meze tarzı yemeklerinizde erken hasat zeytinyağı ile aradığınız lezzete ulaşabilirsiniz. Özellikle soğuk servis edilen salata ve yemek çeşitlerinin üzerine erken hasat zeytinyağı ile meyvemsi bir dokunuş yapılabilir. Zeytinyağının yoğun kokusu ve tadını almak istiyorsanız fırın, ızgara ve ocak yemeklerinde de tercih edebilirsiniz.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri