Bin bir emek ile sofralarımıza gelen zeytin ve zeytinyağı bizlere ulaşana kadar uzun ve meşakkatli bir yolculuk geçiriyor. Zeytin ağacı, bahar aylarında uyanışa geçiyor ve ekim-kasım ayı civarı hasada hazır olduğunu haber veriyor. Özen gerektiren hasat sürecinin sonunda ise sofralık ve yağlık halleri ile mutfaklardaki yerini alıyor. Ancak hasadı yalnızca zeytin toplama işlemi olarak görmemek gerekiyor. Zira hasadın zamanı ve yöntemiyle, zeytin ve zeytinyağının kalitesi arasında doğrudan ilişki bulunuyor.
Zeytin, yetiştiği bölgenin iklim ve sıcaklık koşullarına göre nisan-mayıs ayları civarında çiçekleniyor. Yaz aylarında ise meyveye duruyor. Daha sonra çekirdeği sertleşmeye başlayan zeytin, bu aşamadan sonra içerisinde yağ biriktirmeye başlıyor. Mevcut yağ oranının zirveye ulaştığı ekim-kasım ayları, zeytin hasadının başlayabileceğini müjdeliyor. Bu aşamada önce sofralık yeşil zeytinler, ardından da erken hasat yağlık zeytinler toplanıyor.
İkinci aşamada ise sofralık siyah zeytinler ve son olarak da geç hasat yağlık zeytinler dallarını terk ediyor. Böylece hasat dönemi tamamlanmış oluyor. Ancak birinci sınıf, kaliteli bir zeytinyağı için genellikle erken hasat dönemi tercih ediliyor. Çünkü hasat zamanının süresi ilerledikçe zeytinin içindeki asit oranı yükseliyor ve bu da yağın kalitesini düşürebiliyor.
Günümüzde zeytin hasadı hem geleneksel hem de modern yöntemler kullanılarak çok çeşitli şekillerde gerçekleştirilebiliyor. Zaman, uğraş ve iş gücü bakımından farklı niteliklere sahip olan bu yöntemler şu şekilde sıralanıyor:
Elle Toplama Yöntemi
Bu yöntem, zeytin toplamak için kullanılan en eski ve en zahmetli yöntemlerin başında geliyor. Nitekim elle toplama gerek işçilik gerekse de zaman açısından oldukça maliyetli oluyor. Ancak zeytinin alabileceği darbe ve berelenme gibi ihtimalleri çokça azalttığından, bu yöntem hala tercih ediliyor. Elle toplamada önce zeytin ağacının altına bir örtü seriliyor ve örtü yerden yükseltilerek, zeytinlerin toprağa düşmesi ve yaralanması engelleniyor. Daha sonra zeytinler, dallardan elle sıyrılarak toplanıyor.
Sırıkla Toplama Yöntemi
Bu yöntemde, elle toplamadan farklı olarak dallara sırık ile vurularak zeytinlerin düşmesi sağlanıyor. Sırıkla toplama genellikle yüksek dallardaki zeytinlere ulaşmak için kullanılıyor. Fakat yeni yetişen dallara zarar verebileceği ve olgunlaşmış zeytinleri yaralayabileceği için çok fazla tercih edilmiyor.
Tarakla Toplama Yöntemi
Tarakla toplama, aynı sırık ile toplamada olduğu gibi yüksek dallara ulaşmayı hedefleyen bir yöntem olarak öne çıkıyor. Ancak sıyırıcı taraklar kullanılarak toplanan zeytinlerin, tıpkı sırıkla toplamada olduğu gibi zarar görmemesine çok dikkat etmek gerekiyor.
Makineyle Toplama Yöntemi
Makine ile hasat yöntemi, zeytin ağacının yoğun olduğu alanlarda tercih ediliyor ve bunun için iki farklı makine kullanılıyor. Bu makinelerden ilki çırpıcı makine adını alıyor. Çırpıcı makine, üzerindeki esnek malzeme ile zeytin ağacının dallarına vurarak ağacı çırpıyor. Böylece zeytinler zarar görmeden toplanabiliyor. Gövde sarsıcı makine ise ağacın gövdesini titreştirerek dalların sallanmasını ve zeytinlerin düşmesini sağlıyor. Ancak bu yöntem çok yüksek ağaçlarda verim sağlamıyor.
Zeytin hasadındaki en önemli noktayı, zeytin ve zeytinyağının kullanım alanına en uygun zamanda hasat edilmesi oluşturuyor. Zeytinin sofralık mı yoksa yağlık mı olacağı ise bu konudaki temel ayrımı belirleyen asıl faktör olarak öne çıkıyor. Ayrıca zeytinin bulunduğu bölgenin iklimi, alanın düz ya da eğimli oluşu, ağacın yaşı ve boyu gibi faktörler de hasat yöntemini seçmede etkili oluyor.
Tüm bu etkenlere dikkat edilerek hasat edilen zeytinlerin, hasat sonrasında da zarar görmemesine özen gösterilmesi gerekiyor. Zeytinlerin, bozulma ihtimalini ortadan kaldırmak için hava alabilecekleri kasalarda taşınması ve mümkün olan en kısa süre içerisinde işlenmesi bu noktada ayrıca önem taşıyor.
Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.
Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.
Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.
Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.
Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.
Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.
Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.
Uzun yıllardır alışveriş ediyoruz. Titizlikleri için teşekkür ederiz.
E. B. Mühendis / Bursa 3 Nisan 2022Zeytinyağımı sonunda buldum.
aldığımdan beri yemeklerimde ve salatalarımda kullanıyorum. Yemeklerimin tadını almaya başladım ve bu durumdan çok memnunum. Bundan sonra da hep bu zeytinyağını kullanmaya devam edeceğim.
H.S emk. Öğr. / İstanbul 29 Mayıs 2020Hem hızlı teslimat hem tadı çok lezzetli daha ne olsun. :)
Hiç bu kadar kezzetli bir zeytinyağı tüketmemiştim. Lezzeti harika ve kargolanmaya bayıldım. Kargo çok özenliydi ve hiçbir hasar yoktu. Herkese tavsiye ederim.
Ferhat Z. Eczaci / İzmir 15 Haziran 2020Merhabalar, Sizden yapmış olduğum ilk alış verişimdi ilginiz, alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim ürün kaliteniz gayet iyi ve ürün yanında göndermiş olduğunuz hediye mutlu etti çok çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
Meriç Ç. Satış Destek yetkilisi / Konya 9 Ağustos 2020Lezzetli ürünleriniz ve hediyeniz için çok teşekkür ederim.
H.Ceyhan Öğretim üyesi / Ankara 12 Ağustos 2020Tam beklediğim gibi bir lezzet. Doğal olması, katkı maddesi içermemesi ve lezzeti… sadece hafif bir kekremsi ya da acımsı bir tat var ama zaten bunu söylemişlerdi. 6.5 aylık bebeğime verdim.Bir sonraki alışverişte görüşmek üzere.
B.S Öğretmen / Aydın 22 Haziran 2021Erken hasat zeytinyağı sipariş ettim mükemmel bir yağ çıktı , çok kaliteli; herkese tavsiye ederim Teşekkür ederim .
Rıfat A. / İstanbul 21 Ağustos 2021Mükemmel bir lezzette böyle samimi ve dürüst firmalar artık kalmadı uzun yıllar sonra harika bir zeytinyağı olanağına kavuşmak beni çok mutlu etti kendilerine minnettarım.
Barış Ö. Yönetici / Rize 29 Kasım 2022İlk defa alışveriş yaptım..son derece özenli ve hakikaten ürünü,söz verdikleri tarihte yolladılar.Ürünlerini hiç tereddüt etmeden alabilirsiniz..tavsiye ederim..teşekkürler
N.C Memur / İzmir 12 Aralık 2022Çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı
Koç Vadisi sayesinde çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı ile tanışmış oldum. Kargom da çok kısa bir süre içerisinde elime ulaştı. Teşekkürler!
S.K.S Emekli / İstanbul 14 Mayıs 2020