5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytinyağı Neden Acı Olur?

Zeytinyağı Neden Acı Olur?
Zeytinyağı Neden Acı Olur?

Zeytinyağının hafif acı tadının neden kaynakladığını merak ediyorsanız, gelin; bunun nedenine birlikte bakalım!

Zeytinyağı, kendine has aromatik tadı ve kokusu ile sofraların anında tanınan simalarından biri… Fakat bu yağ, ününü aynı zamanda damakta acı bir tat bırakan hafif yakıcılığına da borçlu. Hatta bu yakıcı hissiyat için kimi kişilere zeytinyağını sevdiren asıl sebep bile diyebiliriz.

Zeytinyağındaki acımsı tat, zeytinyağı tutkunları tarafından sevilse de bazı kişiler tarafından pek de sevilmeyen ve sebebi merak edilen bir durum oluşturabiliyor. Hatta çoğu zaman akla, acı tada sahip olan zeytinyağının bozuk olup olmadığı sorusu dahi gelebiliyor. Bunu ayırt etmek için ise bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Öyleyse şimdi, zeytinyağı neden acı olur ve hangi acılık olumsuz bir durumu ifade eder, öğrenme zamanı! 

 

1. Zeytinyağının Acı Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Şöyle ki, zeytinyağının acı olmasının genel manada bilinen iki sebebi bulunuyor. Biri zeytinyağının doğasından kaynaklanırken, diğeri ise sonradan gelişen iç ve dış etmenlere bağlı bazı durumlardan ileri geliyor. Peki, bunlar neler olabilir?

 

1.1. Hakiki Zeytinyağından Gelen Acılık

Daha önce boğaz yakan, aynı zamanda da buram buram zeytin aroması aldığınız bir zeytinyağı içtiyseniz şanslısınız. Çünkü hakiki bir zeytinyağı ile tanışmışsınız demektir! Zeytinyağının acı tada sahip olmasının ilk sebebini, zeytinin doğasında bulunan fenolik maddeler oluşturuyor. Hatta bu fenolik maddeler arasında bulunan oleuropein maddesi, zeytinyağına acılığı veren asıl bileşeni oluşturuyor.

Aynı zamanda zeytin yapraklarında da bulunan bu madde, damaklarda acımsı bir tadın yanı sıra yoğun meyvemsi bir aroma da bırakıyor. Bu sayede boğaz yakan hafif acılık, keyifli bir zeytinyağı deneyimiyle buluşmuş oluyor. Özetle bu acılık, meyvemsi tat ile birleştiğinde saf bir zeytinyağını ifade ediyor.

 

1.2. Zeytinyağının Oksitlenmesinden Kaynaklanan Acılık

Zeytinyağında bulunan her acılık, ne yazık ki her zaman ürünün kalitesinden kaynaklanmıyor. Oksitlenen (bozulan) zeytinyağında doğal olarak meydana gelen acı tat, buradaki asıl sorunu oluşturuyor. Zeytinyağının oksitlenmesi ise birçok sebepten kaynaklanabiliyor. Işığa ve sıcaklığa maruz kalan, hava ile temas eden zeytinyağının yapısında bozulma meydana geliyor. Bu durum ise zeytinyağının tadının ve kokusunun değişmesine neden oluyor.

İçilen zeytinyağına acılığın yanı sıra ağır bir koku ve kötü bir tat da eşlik ediyorsa, zeytinyağının bozulduğunu anlamak gerekiyor. Aynı zamanda, buzdolabına konulan zeytinyağının kapak kısmında oluşan su damlacıklarının yağa damlasıyla da zeytinyağında acılık oluşabiliyor. Bu noktada zeytinyağındaki acı tadın doğal mı yoksa oksitlenmekten mi kaynaklandığını, önce tat ve koku duyusu yoluyla test etmek gerekiyor.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri