5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Filtresiz Zeytinyağı Nedir?

Filtresiz Zeytinyağı Nedir?
Filtresiz Zeytinyağı Nedir?

Filtresiz yağlar; sıkılma işleminden sonra, filtrelenmiş yağlarda olduğu gibi çeşitli filtreleme işlemlerinden geçmez ve bu nedenle de zeytinyağından mikro partiküller ayrıştırılmaz. İki yağ çeşidi arasında başlıca görünüm, kullanım ömrü gibi farklılıklar bulunur. Filtresiz yağlar, daha bulanık bir görüntüye ve daha yoğun bir kıvama sahiptir. Diğer yağ çeşitleri ise, yağın estetik açıdan daha hoş bir görüntüye sahip olması ve kullanım ömrünün uzatılması adına birtakım filtreleme işlemlerinden geçer. 

Filtresiz ve Filtrelenmiş Zeytinyağları Arasındaki Farklar
 

Görünümleri Arasındaki Farklar

Filtresiz zeytinyağı ile diğer zeytinyağları arasındaki farkların başında, sahip oldukları görünüm gelir. Filtresiz yağ çeşitlerinde, yağ daha yoğun bir kıvama ve daha bulanık bir görüntüye sahiptir. Öte yandan diğer yağ çeşitlerinde ise daha az bulanık ve daha şeffaf bir görüntü vardır. Bu temel farkın sebebi, ek traksiyon işlemi sırasında yapılan filtreleme işlemidir. Küçük partiküller filtre sayesinde yağdan çıkarılabilir. Filtresiz yağlarda böyle bir işlem gerçekleştirilmediği için daha yoğun bir kıvam görülür.
 

Tat Farklılıkları

Esas olarak bir zeytinyağının tadını kullanılan zeytinlerin kalitesi, çeşidi, toplanma zamanı ya da yağın üretilme süreci gibi faktörler belirler. Ancak filtrelenmemiş zeytinyağında kalan mikropartiküller, yağın biraz daha ağır bir tada sahip olmasına neden olabilir. Filtresiz yağlar; yoğun bir kıvama sahip olmakla birlikte, aynı zamanda hafif baharatlı, güçlü bir tada sahiptirler.
 

Mutfakta Kullanımı

Eğer örneğin kızartılmış yiyeceklerin yapımında kullanılacak ise filtresiz yağların kullanımı yerine filtrelenmiş yağların kullanımı tavsiye edilir. Ancak filtresiz yağlar, sahip olduğu doğallıkları, hafif baharatlı ve yoğun tatları nedeniyle salatalar, kahvaltılar ya da ara öğünler için taze olduğu takdirde güzel bir tercih olabilir.
 

İdeal Tüketim Zamanı ve Oksidasyon

İki yağ çeşidi arasındaki diğer önemli farklardan biri ise gerçekleşen oksidasyondur. Filtresiz yağda kalan mikropartiküller zaman geçtikçe yağın dibine çökerler ve bu da oksidasyonunun gerçekleşmesine neden olur; oksidasyonun gerçekleşmesi ise filtresiz yağın, filtrelenmiş diğer yağ çeşitlerinin sahip olduğu gibi bir görünüm kazanmasına neden olur. 

Mikropartiküller ve parçacıklar aynı zamanda, yağın asitliğinin ve yağda bulunan peroksit değerlerinin yükselmesine neden olur. Meydana gelen dibe çökme yağın kalitesinin azalmasına ve antioksidan özelliklerini kaybetmesine de neden olur.

Bu duruma engel olabilmek ve yağın taze kalacağı süreyi bir nebze uzatabilmek için, çökme işlemi gerçekleştikçe, zaman zaman yağın bulunduğu kabı değiştirebilirsiniz. Kabı değiştirirken; yağı koyacağınız yeni kabın, güneş ışığını ve yağın hava almasını önleyebilecek bir kapağa sahip olmasında fayda var. Yine yağın ömrünü uzatabilmek için yağın serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesi gereklidir. 

Bu nedenle, zeytinyağının tüm doğallığını ve lezzetini koruyabilmesi için taze olarak tüketilmesi gerekir. Özellikle filtresiz zeytinyağların en fazla 5-6 ay içerisinde hatta mümkünse 3 ay içerisinde, çökme işlemi ve oksidasyon gerçekleşmeden tüketilmesi tavsiye edilir.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri