5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Hamilelikte Zeytinyağı Kullanımı Nasıl Olmalı?

Hamilelikte Zeytinyağı Kullanımı Nasıl Olmalı?
Hamilelikte Zeytinyağı Kullanımı Nasıl Olmalı?

Zeytinyağının hamilelik döneminde nasıl kullanılabileceğini biliyor musunuz?

Anne ile bebeğin birbirleriyle olan özel bağının başlangıcı olan hamilelik döneminde, anne adayının vücudunda birçok değişim meydana geliyor. Bebek ve anne adayı için sorunsuz bir hamilelik dönemi geçirmek adına doğal ve dengeli beslenme büyük bir önem taşıyor. Bu konuda akla gelen ilk besinlerden biri de kuşkusuz zeytinyağı oluyor. Diğer yağlara göre düşük kalorisi ve zengin besin değeri, zeytinyağını hamilelik döneminde de mutlaka tüketilmesi gereken temel besinlerden biri haline getiriyor. 

 

Anne Karnındaki Bebeğin Gelişimi için Gereken Besin Öğeleri

Zeytinyağı, içerisinde birçok doymamış yağ asidini barındırıyor. Bunların arasında antienflamatuar etki gösteren omega-3 ve omega-6 yağ asitleri ön plana çıkıyor. Bebeğin gelişimi için annenin bu yağ asitlerini hamilelik süresince muhakkak tüketmesi gerekiyor. 

Vücut tarafından üretilmeyen omega-3 ve omega-6’nın dengeli bir şekilde alınması, bu noktada önemli bir ayrıntı oluyor. Bu dengeli alım ise zeytinyağı tüketimi ile kolaylıkla sağlanabiliyor. Ayrıca zeytinyağı sadece omega-3 ve omega-6 barındırmıyor. İçeriğinde bebeğin gelişiminde rol oynayan E, A, D ve K vitaminlerinin yanı sıra magnezyum, demir, potasyum ve kalsiyum gibi birçok mineral de bulunduruyor. 

 

Hücre Korunumu için Antioksidan Alımı

Hamilelik boyunca anne adayının vücudunda süregelen değişimlerden biri de savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminde meydana geliyor. Meydana gelen bu değişimlerden olumsuz etkilenmemek adına antioksidan açısından zengin besinlerin sık sık tüketilmesi gerekiyor. 

Antioksidanlar, dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehditte karşı hücrelerin güçlenmesine destek oluyor. Zeytinyağı; içeriğindeki oleik asit, polifenoller ve vitaminler sayesinde güçlü bir antioksidan olma özelliği taşıyor. Böylece vücudun antioksidan ihtiyacının bir kısmı, günlük zeytinyağı tüketimi ile güvenli bir şekilde alınabiliyor.

 

Bebek Gelişiminde E Vitamini

Diğer tüm vitaminler gibi E vitamini tüketiminin de bebek gelişiminde olumlu etkileri oluyor.* Annesi ve babası alerjiye yatkın bebeklerde alerjik reaksiyonlar görülebiliyor. Hamilelik sürecinde yeterli E vitamini tüketimi ise bebeklerde şiddetli alerji riskini engellemeye yardımcı olabiliyor. Bu yüzden E vitamini açısından oldukça zengin olan zeytinyağı tüketimini es geçmemek gerekiyor. Bir yemek kaşığında ortalama 1.94 miligram E vitamini bulunuyor. 

*Vücudunuzun ihtiyacı olan E vitaminini nasıl ve ne kadar tüketebileceğinizle ilgili en doğru bilgiyi edinebilmek adına hekiminize danışmalısınız. 

 

Hamilelikte Yağ Tüketimi

Hamilelikte önerilen günlük yağ alımı ortalama 5-6 yemek kaşığı oluyor. Hamilelik süresince doğal tereyağı, kırmızı et, peynir çeşitleri gibi doymuş yağ kaynaklarının tüketilmesi gerektiği gibi zeytinyağı, balık yağı, ceviz gibi doymamış yağ kaynaklarının da öğünlere dâhil edilmesi gerekiyor. Miktarları ve nasıl tüketileceklerine dair en doğru bilgi için hekiminize veya beslenme uzmanınıza danışmanız gerekiyor. 

 

Zeytinyağının Nemlendirici Etkisi

Hamilelik süresince bebeğin gelişimi ile birlikte, anne adayının vücudunda da gözle görülür değişimler meydana gelebiliyor. Özellikle karın bölgesinde oluşma ihtimali yüksek olan ve çatlak olarak adlandırılan cilt kusurları oluşabiliyor. Bu oluşumların görünümünü hafifletmek adına yapılabilecek en ideal uygulama, doğal yağlar ile bölgeyi düzenli bir şekilde nemlendirmek oluyor. Besleyici ve nemlendirme özelliği yüksek olan zeytinyağı ise uygulanabilecek doğal yağlar listesinin başında geliyor. 

Zeytinyağı tercihe göre cilde üç farklı şekilde uygulanabiliyor:

  • Tek başına,
  • Diğer doğal yağlar ile karışım olarak,
  • İçerisinde doğal zeytinyağı barındıran yoğun nemlendiriciler yoluyla...
Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri