5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Haydi, Portakal Kabuğu ve Zeytinyağı ile Mum Yapalım!

Haydi, Portakal Kabuğu ve Zeytinyağı ile Mum Yapalım!
Haydi, Portakal Kabuğu ve Zeytinyağı ile Mum Yapalım!

Kış aylarının vazgeçilmezi olan portakal meyvesi ve geniş kullanım alanı ile tüm dikkatleri üzerine çeker. Meyvesini yediğiniz portakaldan birçok farklı ürün yapabileceğinizi biliyor muydunuz? Portakal kabuğunu başka malzemelerle birleştiren tarifler sayesinde birçok ürünü doğal bir şekilde yapmanız mümkün. 

Genelde portakal kabuğu zeytinyağı ile birleşerek mum yapımında kullanılır. Hoş ve doğal kokulu portakal kabuğunu kullanarak hoş kokulu bir mum elde edebilirsiniz. Ev ortamındaki basit malzemelerle hızlı ve kolay bir şekilde mum yapmanız mümkün. Portakal kabuğunun sert yapısını doğal zeytinyağı ile bir araya getirebilirsiniz. Bu sayede portakal kabuğu yandıkça eşsiz aroma ve kokunun bulunduğunuz ortama yayıldığına şahit olabilirsiniz. 

Portakal kabuğunun kendine has kokusunu zeytinyağının doğallığı ile birleştirebilirsiniz. Özellikle mevsiminde yapılan portakal kabuğu ile çok daha hoş kokulu bir parfüm yapabilirsiniz. Portakal kabuğunun kokusunu ve loş ışığını dilediğiniz ortama taşıyabilirsiniz. 

İşte portakal kabuğu ve zeytinyağı ile mum nasıl yapılır sorusunun cevabı; 

Portakal Kabuğu ve Zeytinyağı ile Mum Yapımı İçin Malzemeler: 

  • 1 adet portakal ( mum sayısına göre artırılabilir) 
  • Bir miktar zeytinyağı ( bir mum için 2 yemek kaşığı idealdir)


Portakal Kabuğu ve Zeytinyağı ile Mum Yapılışı: 

Portakal kabuğunda mum yapmak için yukarıdaki malzemeleri temin  ederek işleme başlayabilirsiniz. İlk olarak portakalı yıkayıp peçete ile kurulayın. Daha sonra portakalın ortasına yakın bir nokta belirleyerek ikiye kesebilirsiniz. Bu noktada portakalı keserken dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü portakalın kök kısmını ilerde kullanmanız gerekecek. 

Meyveyi soyarken ortadaki kök kısmın kalmasına dikkat edin. İçerisindeki meyveyi çıkardıktan sonra kalan kök kısmını fitil olarak kullanacağınız için sorunsuz bir şekilde çıkarmanız gerekir. Bunun için keskin bir bıçak kullanarak ortadan bir halka çizgi açıp kolayca çıkarabilirsiniz. 

Elinizde kalan içi oyulmuş portakal kabuğunu bir kenara alarak mum yapımına geçebilirsiniz. Bunun için oyduğunuz portakal kabuğunun içine yeteri kadar zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Bu noktada içerisine koyacağınız zeytinyağı miktarı elinizdeki portakala göre değişiklik gösterebilir. Tutma mesafesi bırakmak için zeytinyağını son kısma kadar doldurmamanızda fayda  var. 

Portakalın içine zeytinyağı koyarken fitil olarak kullanacağınız kök kısmı ayak tutmayı unutmayın. Daha sonra mumunuzu dekoratif hale getirmek için üzerini kapatabilirsiniz. Bunun için portakaldan çıkardığınız kabuklardan yardım alabilirsiniz. Özellikle başta kestiğiniz alt kısım mumunuzu harika bir kapak olabilir. Bu kabuğa dilediğiniz gibi şekil vererek daha şık görünmesini sağlayabilirsiniz. Altıgen ya da üçgen bir şekilde keserek mumunuzun daha şık görünmesini sağlayabilirsiniz. 

Artık mumunuzu hazır, fitilini yakarak loş bir ışık yakalayabilirsiniz. Aynı zamanda ateşle birlikte bulunduğunuz ortama yayılan portakal kokusu ile mest olabilirsiniz.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri