5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Kış Aylarında Bağışıklığımı Zeytinyağı ile Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyım?

Kış Aylarında Bağışıklığımı Zeytinyağı ile Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyım?
Kış Aylarında Bağışıklığımı Zeytinyağı ile Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyım?

Bazı insanlar havaların soğumasıyla birlikte hasta olurken, bazı insanlar tüm kışı bir kez dahi hapşırmadan geçirebiliyor.


Peki, hastalığa yakalanmama sırları ne olabilir dersiniz?

Bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler en zorlu koşullarda dahi hastalıklara karşı direnebiliyor. Bunun yanı sıra bazı insanların bağışıklık sistemi güçlü olmadığı için bu kişiler hastalıklara daha kolay ve daha sık yakalanabiliyor. Esasında bağışıklık sisteminiz siz bu yazıyı okurken bile görevine devam ediyor. Ancak onu yeterince koruyamıyor olabilirsiniz. Peki, bağışıklık sistemi nasıl çalışıyor ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmak gerekiyor?

Haydi, beraber göz atalım!


1. Bağışık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücutta bulunan doğal sistemlerden biri olup immün sistem olarak da adlandırılıyor. Tepeden tırnağa yayılan bu sistem, vücudu kötü huylu mikroorganizmalara ve hücresel hasarlara karşı koruma görevini üstleniyor. Esasında bağışıklık sistemi, hastalığa yol açan faktörlerle savaşan organlar, hücreler ve protein ağlarının karmaşık bir birleşiminden oluşuyor.

 

2. Bağışıklık Sistemi Nasıl Çalışır?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzda bulunan beyaz kan hücreleri tarafından yönetiliyor. Hafıza hücreleri olarak da bilinen beyaz kan hücreleri tarafından yönetilen bağışıklık sistemi yendiği her mikrobun kaydını tutuyor. Bu mikrop vücuda tekrar girdiğinde, çoğalmadan ve sizi hasta hissettirmeden önce bağışıklık sisteminiz tarafından hızla yok ediliyor. 

İnsanların grip ve soğuk algınlığı gibi bazı enfeksiyonlarla ardı ardına birçok kez mücadele etmesi gerekiyor. Çünkü çok sayıda farklı mikroorganizma bu tür hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla bir mikrop, virüs veya bakteriye karşı geliştirdiğiniz tolerans, sizi bu hastalıkların her türüne karşı korumak için yeterli olmuyor.

İnsanlarda üç tür bağışıklık bulunuyor:

  • Doğuştan Bağışıklık: Her insan doğuştan geliştirdiği bir bağışıklık sistemiyle doğuyor. Örneğin; cilt, mikropların vücuda girmesini engellemek için bir bariyer görevi üstleniyor. 
  • Adaptif Bağışıklık: Adaptif veya aktif bağışıklık hayatımız boyunca gelişmeye devam ediyor. Adaptif bağışıklık sistemi, maruz kalınan hastalıklar veya yaptırılan aşılar sayesinde gelişiyor.
  • Pasif Bağışıklık: Başka bir kaynaktan ödünç alınan ve kısa süren bağışıklık, pasif bağışıklık olarak adlandırılıyor. Örneğin; anne sütündeki antikorlar sayesinde bebek anne sütü tüketimine devam ettiği sürece bazı hastalıklardan korunabiliyor.



3. Bağışıklık Sistemi Nasıl Desteklenir?

Bağışıklık sistemini desteklemek için birkaç yol bulunuyor. Dinlediğiniz uzmanların klasikleşen önerilerinden dolayı aslında siz de bunlara çoktan aşinasınızdır:

  • Düzenli olarak egzersiz yapmak
  • Stres seviyesini azaltmak
  • Dengeli ve düzenli beslenmek

Peki, bağışıklık sisteminizin olağan fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olmak için vücuda etkileri kanıtlanmış bir lezzet kaynağı olan zeytinyağına ne dersiniz? Zeytinyağıyla bağışıklık sisteminizin ideal işleyişine katkıda bulunmak için aşağıdaki önerileri takip edebilirsiniz:

3.1. Kahvaltıda Zeytinyağlı Sos 

Kahvaltı için besleyici ve lezzetli bir seçenek olarak zeytinyağlı soslar hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağı, yüksek antioksidan içeriği nedeniyle bağışıklık sisteminizin rutin çalışma düzenine destek oluyor. Minik bir kaseye bir miktar soğuk sıkım zeytinyağı döküp içine kekik, nane, biberiye, pul biber, karabiber ve damak zevkinize uygun çeşitli baharatlar ekleyebilirsiniz.

3.2. Zeytinyağlı Sarımsaklı Kızarmış Ekmek

Zeytinyağlı sarımsaklı kızarmış ekmek tarifini lezzetli bir atıştırmalık veya aperitif olarak hazırlayabilirsiniz. Bu tarif için bir kaşık zeytinyağına birkaç diş sarımsak soyulup doğranıyor. Bir tavada zeytinyağı ve sarımsak kızdırılıyor ve dilimlenmiş ekmeklerin üzerine sürülüyor. Zeytinyağlı sarımsaklı kızarmış ekmeğe kimyon, kekik veya karabiber gibi farklı baharatlar ekleyerek de lezzetlendirebilirsiniz.

3.3. Zeytinyağlı Salata

Zeytinyağlı salataları çeşitli sebzeler, meyveler ve baharatlar ekleyerek yapabilirsiniz. Özellikle kış mevsiminde haşlanmış brokoli, havuç veya kabak gibi sebzeleri kullanarak zeytinyağı, limon ve sarımsakla lezzetli bir sos hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağlı salatayı tavuk veya balık gibi protein kaynaklarıyla birlikte tüketebilirsiniz.

3.4. Zeytinyağlı Yemekler

Ana yemek olarak pırasa, kereviz, yaprak sarma gibi zeytinyağlı tarifleri daha sık hazırlayabilirsiniz. Ayrıca her öğünde yemeğe eşlik edecek zeytinyağlı enfes mezeler de yapabilirsiniz.


 

Siz de tariflerinizde Koç Vadisi zeytinyağlarını kullanarak sağlıklı tatlar hazırlayabilir vücudunuza her daim destek olabilirsiniz! 

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri