5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Peki, Kaçıncı Ayında Bebeklere Zeytinyağı Verilir?

Peki, Kaçıncı Ayında Bebeklere Zeytinyağı Verilir?
Peki, Kaçıncı Ayında Bebeklere Zeytinyağı Verilir?

Anne adaylarının hamilelik sürecinde rahatlıkla tüketebileceği bir besin olan zeytinyağını, doğumdan sonra bebeklerin ne zaman ve nasıl tüketebileceklerini biliyor musunuz?

Bebeğinizin gelişimini etkileyen en önemli faktörlerden birini de beslenme alışkanlıkları oluşturuyor. İlk altı ay sadece anne sütünden oluşan beslenme düzenine altıncı aydan sonra yavaş yavaş ek besinler dahil edilmeye başlanıyor. Ancak ek besinlere geçiş süreci ebeveynler için zaman zaman zorlayıcı olabiliyor. 

Doğru beslenme alışkanlıklarının temelleri bu dönemde atıldığı için bebeğin aldığı besinlerin kalitesi ve çeşidi çok büyük önem taşıyor. Zeytinyağı ise zengin besin değeri ve faydaları ile bu gıdalar arasında ön plana çıkıyor. Peki, zeytinyağını bebekler ne zamandan itibaren ve nasıl tüketebilir? Gelin, birlikte inceleyelim!

 

1) Bebekler Ne Zaman Zeytinyağı Tüketebilir?

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin 0-6 aylık süreçte sadece anne sütü ile beslenmelerini tavsiye ediyor. Ek gıdaya geçiş ise altıncı aydan itibaren başlıyor. Altı ay boyunca bebeğin sindirim sistemine giren tek besin anne sütü olduğu için ilk ek besinlerin özenle seçilmesi gerekiyor. Çünkü bu süreçte sindirim sistemi ilk defa yeni besinlerle tanışıyor. Sindirimi kolay ve hafif besinler bebeğin rahat bir şekilde sindirebilmesi için en ideal tercihler oluyor. 

Bebekler için hazırlanan çorbalara ve sebze yemeklerine bir çay kaşığı veya bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilebiliyor. Fakat zeytinyağının eklendikten sonra ısıya maruz bırakılmaması öneriliyor. Bu doğrultuda, pişmiş olan yemeğin içine zeytinyağı ilave edilip sadece karıştırılması yeterli oluyor. Zeytinyağının içerisindeki tekli doymamış yağ asitleri bebeğin sindiriminin kolaylaşmasına yardımcı oluyor. 

 

2) Bebeklerde Zeytinyağı Tüketimi

Zeytinyağı, enerji vermesi ve sindirimi kolaylaştırmasının yanı sıra yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerinin vücutta kullanılabilmesini de sağlıyor. Doğal sızma zeytinyağı ise bebeklerin tüketimi için en ideal seçenek oluyor. 

2.1. A Vitamini

A vitamini göz, diş ve kemik dokularının gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Brokoli, kabak, ıspanak ve havuç gibi A vitamini açısından zengin olan besinleri tüketirken zeytinyağını da ilave etmeyi unutmamak gerekiyor. Örneğin; bebek için hazırlanan havuç suyunun içine bir çay kaşığı zeytinyağı eklemek, havucun içindeki vitaminlerin vücut tarafından emilimini kolaylaştırıyor.

2.2. D Vitamini

D vitamini tüketimi bebeklerin kas ve kemik gelişiminde önem taşıyor. Zeytinyağı ise D vitamini açısından zengin olduğu için bu besinin günlük tavsiye edilen miktarda tüketilmesi gerekiyor. Ayrıca D vitamini için bebeklerin haftada 2-3 kez, 10 ila 15 dakika elleri, yüzleri ve ayakları açıkta olacak şekilde güneş ile temas ettirilmesi gerekiyor. Bunun için günün erken saatleri veya 16.00’dan sonrası tavsiye ediliyor. 

2.3. E ve K Vitamini

Bebeklerde kemik gelişimi için tüketilmesi gereken diğer önemli vitaminler de E ve K vitamini oluyor. Bu vitaminler yumurta, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagillerde bulunuyor. (Bu besinlerin ortalama sekizinci aydan sonra tüketilmeleri tavsiye ediliyor.) Pişirilen besinlere en son zeytinyağı ilave edilmesi vitaminlerin vücut tarafından kullanımını kolaylaştırıyor.

 

3) Bebek Bakımında Zeytinyağı Kullanımı

Çok hassas bir tene sahip olan bebeklerin cilt bakımlarını yaparken kimyasal ürünlerden mutlaka kaçınılması ve doğal içeriklerin tercih edilmesi gerekiyor. Cilt dostu besleyici içeriği ile zeytinyağı, bebeklerin cildini yormadan nemlendiriyor. Banyo sırasında veya banyodan sonra az bir miktar zeytinyağı ile yapılan masaj, bebeğin sakinleşmesini ve daha rahat uykuya dalabilmesini sağlıyor. Masaj rutini düzenli olarak uygulandığında ise uyku düzeni daha kolay oturtulabiliyor.
 

Unutmayın; bebeğinizin gelişim seyri, tamamıyla seçimlerinize bağlı! 

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri