11 ayın sultanı ramazan geldi, hoş geldi! Yeme düzeninizin baştan sona değişeceği bu özel ayda, beslenmeye dair önerilerimize kulak vermeye ne dersiniz?
Sabır ve irade duygusunun gönüllere hâkim olduğu ramazan ayı geldi çattı! Bu özel ayda bilindiği üzere, normal beslenme alışkanları yerini çok daha farklı bir düzene bırakıyor. Kahvaltının yerini sahur alırken, iftar ise uzun günlerin tek öğünü oluyor. Yeterli su tüketmemek, aşırı yemek yemek, hatta sahuru bile yapmadan oruca başlamak derken bu ayda bazı sıkıntılar baş gösterebiliyor.
Ramazan Bayramı sonrası normal düzene adapte olma süreci de işte tam da bu sebeplerle son derece zorlayıcı olabiliyor. Fakat doğru beslenme önerilerini dikkate aldığınızda, olası pek çok sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için aşağıda yer alan ramazana özel beslenme önerilerimize göz atabilirsiniz!
Normal beslenme düzeninde nasıl ki kahvaltı en önemli öğün olarak görülüyorsa, ramazan ayında da sahur işte o kadar önemli! İftardan sonra çöken ağırlık hissi sebebiyle veya zaman kaybetmeme isteğiyle yemeği erkenden yiyip yatmak, gündüz daha uzun süre aç kalınmasına neden oluyor. Bu da şüphesiz ki zorlanmanın, halsizlik ve yorgunluğun önemli sebeplerinden biri oluyor. Sahur yapmanın önemine değindiğimize göre, şimdi akıllarda beliren “Sahurda neler yenmeli?” sorusunu da cevaplandıralım!
Açlıkla geçen uzun bir günden sonra, işte hayal edilen o vakit… İftar sofraları genellikle, bir insan için yeterli olandan çok daha fazlasıyla dolup taşıyor. Bunun sebebi de doğal olarak 15-16 saat süren açlık durumu oluyor. Fakat yine de kontrollü ve hafif bir şekilde beslenmek son derece büyük önem taşıyor. Aksi takdirde kilo alımından çeşitli sağlık sorunlarının yaşanmasına kadar pek çok farklı problemler söz konusu olabiliyor.
Tüm bunların önüne geçmek için ise sağlıklı yemekler tüketmek, hafif seçimler yapmak ve yemekleri yavaş yavaş çiğnemek gibi bazı önemli unsurlar bulunuyor. “İftarda ne yemeli?” sorusunun cevabı ve dikkat edebileceğiniz belli başlı noktalar ise şu şekilde:
Zeytinyağı, ramazan ayında rahatlıkla tercih edebileceğiniz en değerli sağlıklı yağ kaynaklarından biri! Birbirinden lezzetli yemekler hazırlayabilir, hafifliği ile ramazan ayını en rahat şekilde geçirebilirsiniz. Bunun için Koç Vadisi Zeytinyağlarını tüm yemeklerinizde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz!
Ramazan ayında yiyecek ve içecek tüketimi, bilindiği üzere yalnızca iftar ve sahur arasındaki vakitle sınırlı. Bu aralığın genellikle yemeklerle/tatlılarla geçmesi ve su tüketiminin genellikle sahura saklanması, kişilerin günlük su ihtiyacını karşılayamamalarına neden olabiliyor. Bu sebeple vücutta su kaybı gibi sorunlar yaşanabildiği gibi, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri de meydana gelebiliyor.
Bunun için iftarı suyla açmak, sahura kadar aralıklarla su içmeye devam etmek, sahur sonunda ise günlük iki litre su ihtiyacını tamamlamış olmak kritik önem taşıyor. İftardan sonra kahve ve çay gibi içeceklerin tüketimi ise hâlihazırda yaşanan su kaybı problemini artırabiliyor. Bu sebeple diğer içecek tercihlerini şekerli ve gazlı içecekler yerine bitki çayları ve meyve suları gibi daha hafif alternatiflerden yana yapmak gerekiyor.
Ramazan ayında bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını korumak ve güçlendirmek de en önemli konulardan birini oluşturuyor. Bunun için ramazan beslenmenizde mevsime uygun meyve ve sebzelere de yer vermeniz mühim. Bu sayede günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral ihtiyacı meyve sebzelerden karşılanmış oluyor. Ramazan ayında yaşanması muhtemel olan yorgunluk ve halsizlik gibi durumlar karşısında, bu şekilde daha güçlü hissetmek mümkün.
Bağışıklık sisteminin normal fonksiyonlarını korumak ve güçlendirmek için A ve C vitamini içeren meyve-sebzeler tüketmek gerekiyor. A vitamini en çok patates, mango, ıspanak, havuç ve kayısı gibi besinlerde bulunurken; C vitamini de en fazla portakal, elma, çilek, mandalina, brokoli, patates, karnabahar ve domates gibi besinlerde yer alıyor. Ramazan ayında bu besinlerin tüketimine özen gösterebilirsiniz.
Meyve-sebzeler, bağışıklık desteği sağlamalarının yanı sıra yüksek su içermeleri ile de su kaybını azaltmaya yardımcı oluyor.
Ramazan ayında hareketsizliğin artması ve su tüketiminin azalması, kabızlık problemi yaşanmasına neden olabiliyor. İçerdikleri yüksek lif ile meyve-sebzeler, bu problemin de önüne geçiyor.
Mevsim yeşillikleri ve mevsimine uygun meyvelerle hazırlanan salatalara limon eklemek, C vitamini alımına katkıda bulunan etmenlerden birini oluşturuyor.
Sunduğumuz önerilere dikkat ederek siz de ramazanı çok daha rahat bir şekilde geçirebilirsiniz.
Hayırlı ramazanlar dileriz!
Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.
Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.
Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.
Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.
Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.
Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.
Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.
Uzun yıllardır alışveriş ediyoruz. Titizlikleri için teşekkür ederiz.
E. B. Mühendis / Bursa 3 Nisan 2022Zeytinyağımı sonunda buldum.
aldığımdan beri yemeklerimde ve salatalarımda kullanıyorum. Yemeklerimin tadını almaya başladım ve bu durumdan çok memnunum. Bundan sonra da hep bu zeytinyağını kullanmaya devam edeceğim.
H.S emk. Öğr. / İstanbul 29 Mayıs 2020Hem hızlı teslimat hem tadı çok lezzetli daha ne olsun. :)
Hiç bu kadar kezzetli bir zeytinyağı tüketmemiştim. Lezzeti harika ve kargolanmaya bayıldım. Kargo çok özenliydi ve hiçbir hasar yoktu. Herkese tavsiye ederim.
Ferhat Z. Eczaci / İzmir 15 Haziran 2020Merhabalar, Sizden yapmış olduğum ilk alış verişimdi ilginiz, alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim ürün kaliteniz gayet iyi ve ürün yanında göndermiş olduğunuz hediye mutlu etti çok çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
Meriç Ç. Satış Destek yetkilisi / Konya 9 Ağustos 2020Lezzetli ürünleriniz ve hediyeniz için çok teşekkür ederim.
H.Ceyhan Öğretim üyesi / Ankara 12 Ağustos 2020Tam beklediğim gibi bir lezzet. Doğal olması, katkı maddesi içermemesi ve lezzeti… sadece hafif bir kekremsi ya da acımsı bir tat var ama zaten bunu söylemişlerdi. 6.5 aylık bebeğime verdim.Bir sonraki alışverişte görüşmek üzere.
B.S Öğretmen / Aydın 22 Haziran 2021Erken hasat zeytinyağı sipariş ettim mükemmel bir yağ çıktı , çok kaliteli; herkese tavsiye ederim Teşekkür ederim .
Rıfat A. / İstanbul 21 Ağustos 2021Mükemmel bir lezzette böyle samimi ve dürüst firmalar artık kalmadı uzun yıllar sonra harika bir zeytinyağı olanağına kavuşmak beni çok mutlu etti kendilerine minnettarım.
Barış Ö. Yönetici / Rize 29 Kasım 2022İlk defa alışveriş yaptım..son derece özenli ve hakikaten ürünü,söz verdikleri tarihte yolladılar.Ürünlerini hiç tereddüt etmeden alabilirsiniz..tavsiye ederim..teşekkürler
N.C Memur / İzmir 12 Aralık 2022Çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı
Koç Vadisi sayesinde çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı ile tanışmış oldum. Kargom da çok kısa bir süre içerisinde elime ulaştı. Teşekkürler!
S.K.S Emekli / İstanbul 14 Mayıs 2020