5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Ramazan Ayına Özel Zeytinyağlı Ramazan Pidesi Tarifi!

Ramazan Ayına Özel Zeytinyağlı Ramazan Pidesi Tarifi!
Ramazan Ayına Özel Zeytinyağlı Ramazan Pidesi Tarifi!

Herkesi bir araya getiren ramazan sofralarının vazgeçilmez misafiri, yediden 70’e kimsenin tadına doyamadığı ramazan pidesi! İftara birkaç dakika kala el yakan sıcaklığıyla bölüşülen ramazan pidesi ister tek başına ister tereyağı ve peynir ile ister yemeklerin yanında severek tüketiliyor. Bu sayede tadına doyulmaz lezzetlerden biri olmayı başarıyor. Fakat bu özel lezzete kavuşmak için illa fırın kuyruklarına girmeye gerek yok. Çünkü evde ramazan pidesi yapmak, tahmin ettiğinizden daha kolay! 

Ev halkının tadına doyamayacağı zeytinyağlı ramazan pidesi, iftar ve sahur sofralarınızın vazgeçilmezi olacak; bizden söylemesi. Öyleyse, bir an önce tarife geçelim!

1.Zeytinyağlı Ramazan Pidesi için Malzemeler:

  • Un (3 su bardağı)
  • Natürel sızma zeytinyağı (2 çorba kaşığı)
  • Süt (Yarım bardak, oda sıcaklığında)
  • Yoğurt (Yarım bardak, oda sıcaklığında)
  • Su (2.5 su bardağı, oda sıcaklığında)
  • Kuru maya (1 paket)
  • Toz şeker (1 yemek kaşığı)
  • Tuz (1 tatlı kaşığı)

Üzeri için:

  • Bir yumurtanın sarısı
  • Susam (1 tatlı kaşığı)
  • Çörek otu (1 tatlı kaşığı)

2.Ramazan Pidesi Yapımında Dikkat Edilmesi Gerekenler:

  • Ramazan pidesinde kullanacağınız unun ve mayanın kaliteli olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü bu iki malzeme lezzeti doğrudan etkiliyor. 
  • Pide yapımında yağ tercihinizi zeytinyağından yana yapmak, daha lezzetli ve kolay sindirilebilir bir tüketim için ideal bir seçenek sunuyor.
  • Pideye şekil verirken eli birkaç damla zeytinyağı ile ovalamak, fırında pidenin şeklinin korunmasına yardımcı oluyor.
  • Fırının en iyi şekilde ısınmasını beklemek, daha iyi pişmiş ve kızarmış bir pide elde etmeniz için önem taşıyor.

3.Zeytinyağlı Ramazan Pidesi Yapılışı:

  • Geniş bir kaba su, süt, şeker ve mayayı alın. İyice karıştırın.
  • Ardından elediğiniz unu, zeytinyağını ve tuzu ilave ederek yoğurun. Güzelce yoğurduktan sonra hamurun kıvamını kontrol edin. Sert bir hamur oluştuysa, yavaş yavaş zeytinyağı ilave ederek yumuşak bir hamur elde etmeye çalışın.
  • Ardından hamurun üstüne hafif ıslak bir tülbent örtün ve mayalanmaya bırakın. Mayalanma işleminin en az 45 dakika kadar sürmesine dikkat edin.
  • Kabaran hamuru hafif un serptiğiniz tezgâhın üstüne alın ve biraz daha yoğurun.
  • Tekrar yoğurduktan sonra hamurları 25 dakika daha mayalanmaya bırakın.
  • Kabaran hamuru bıçak yardımıyla 4 eşit parçaya bölün. 
  • Hamurları kenardan kıvırarak pide şekli verin ve bir çatal ya da bıçak yardımıyla baklava dilimleri çizin.
  • Ayrı bir kâsede yumurtanın sarısını, yoğurdu ve birkaç damla zeytinyağını güzelce çırpın. Ardından bu karışımı pidelerin üstüne sürün.
  • Pidenizi isteğinize göre çörek otu ve susamla süsleyin. Sadece susam da kullanabilirsiniz.
  • Önceden ısıttığınız 200 derecelik fırına pidelerinizi yerleştirin. Hafif kızarana dek yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra pidelerin üstünü bir bez ile örtün. Bu, pidelerin kurumasını engelleyecektir.


Afiyet Olsun.

Hayırlı Ramazanlar Dileriz.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri