Ramazan Bayramı’ndaki besin ve tüketim tercihleri, oruç dönemi sonrası normal beslenme düzenine adapte olma sürecini fazlasıyla etkiliyor. Bunun için bazı önerileri dikkat almak işinizi kolaylaştırabilir!
Bilindiği üzere, ramazan ayında oruç tutulduğu için günlük öğünler her zamankinden daha az oluyor. Metabolizma ise kalori alımının azlığı sebebiyle önemli ölçüde yavaşlıyor. Alışılmış beslenme düzeninden uzaklaşılan bu ayda, vücudun farklı bir düzene girmesi de elbette kaçınılmaz oluyor. Oldukça az ve hafif beslenilen, günlük hareketliliğin en aza indiği bu zaman dilimi sonunda ise bizleri oldukça “şeker”li bir bayram karşılıyor: Ramazan Bayramı!
Ramazan Bayramı, sabrın mükâfatı olarak görülmesi sebebiyle bu ayın özel simgelerinden biri. Kalabalık sofralar, şekerler, tatlılar, özlenen lezzetler derken bazen ipin ucu kaçabiliyor. Bir aylık hafif beslenme düzeninden sonra aşırı yemek yeme isteği, kan şekerini hızla yükselten tatlı tüketimi ve öğünlerin birdenbire artması ile kişiler bazı sindirim sistemi problemleriyle karşılaşabiliyor. Bunun için ramazandan sonra normal düzene adapte olmak adına bayram sürecini iyi değerlendirmek gerekiyor. Peki, bunun için neler yapabilirsiniz, öğrenmek ister misiniz? Cevabınız evet ise, Ramazan Bayramı’na özel beslenme önerilerimize kulak verin!
Ramazan süresince en çok özlediğiniz şeylerden biri, zengin çeşitlerle dolu kahvaltı sofraları olmalı. Fakat ramazan boyunca açlığa alışan vücudunuzun, sindirim problemleri ile karşılaşmaması için güne hafif bir kahvaltıyla başlamanız oldukça önemli! “Peki, Ramazan Bayramı sabahında ne yenmeli?” diye merak ediyorsanız, genel itibarıyla örnekleri şöyle sıralayabiliriz:
Ramazan ayının sonlanması ile bazı kişiler gün içinde daha az açlık duymaya başlarken, bazı kişiler çok fazla yeme isteğine sahip olabiliyor. İki durum için de en iyi çözüm: Öğün saatlerine dikkat etmek! Bu şekilde hem öğünleri ertelememek hem de fazla öğün yapmanın önüne geçmek mümkün. Günlük üç ana ve en az iki ara öğün şeklinde planlama yapmak, her zaman için olduğu gibi ramazan sonrası beslenme önerilerinde de fazlasıyla önem taşıyor.
Ramazan Bayramı’nda en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de kuşkusuz tatlı tüketimi. Özellikle misafirliklerde ikram edilen baklava ve şekerpare gibi tatlılardan uzak durmak, kilo almaya olduğu gibi kan şekerinin hızla yükselmesine de engel olmak adına mühim. Ramazan Bayramı’ndaki tatlı ihtiyacını -porsiyon kontrolü ile- kuru meyvelerden veya az şekerli alternatiflerinden karşılamak ise en iyi seçenekleri oluşturuyor.
Ramazan ayında sıvı alımı, oruç halindeyken doğal olarak sadece iftar ve sahur arasındaki vakitle sınırlı oluyor. Yeterli su alınamadığında ise vücutta su kaybı meydana gelebiliyor. Ramazan ayının sonlanması ile bayramdan itibaren su tüketimini artırmak; sıvı alımını çay ve kahve gibi içeceklerden ziyade, ayran ve komposto gibi daha hafif ve şekersiz içeceklerle karşılamaya çalışmak gerekiyor. Bu sayede vücuttaki su kaybını gidermek daha fazla mümkün oluyor.
Ramazan Bayramı ve normal beslenme düzenine geçiş süreci için hafif ve dengeli beslenmenin öneminden bahsettik. Bunu sağlamak için en etkili yardımcılardan biri ise zeytinyağı! Sindirim sisteminin normal fonksiyonlarını korumaya yardımcı olmasıyla bilinen zeytinyağı, Ramazan Bayramı’nda yaşayacağınız olası mide ve bağırsak sorunlarının önüne geçmek adına oldukça etkili bir alternatif. Pek çok yemeği daha hafif bir hale dönüştüren zeytinyağı, sağlıklı yağ tüketimi ile dengeli beslenmeye de katkı sağlıyor.
Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.
Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.
Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.
Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.
Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.
Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.
Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.
Uzun yıllardır alışveriş ediyoruz. Titizlikleri için teşekkür ederiz.
E. B. Mühendis / Bursa 3 Nisan 2022Zeytinyağımı sonunda buldum.
aldığımdan beri yemeklerimde ve salatalarımda kullanıyorum. Yemeklerimin tadını almaya başladım ve bu durumdan çok memnunum. Bundan sonra da hep bu zeytinyağını kullanmaya devam edeceğim.
H.S emk. Öğr. / İstanbul 29 Mayıs 2020Hem hızlı teslimat hem tadı çok lezzetli daha ne olsun. :)
Hiç bu kadar kezzetli bir zeytinyağı tüketmemiştim. Lezzeti harika ve kargolanmaya bayıldım. Kargo çok özenliydi ve hiçbir hasar yoktu. Herkese tavsiye ederim.
Ferhat Z. Eczaci / İzmir 15 Haziran 2020Merhabalar, Sizden yapmış olduğum ilk alış verişimdi ilginiz, alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim ürün kaliteniz gayet iyi ve ürün yanında göndermiş olduğunuz hediye mutlu etti çok çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
Meriç Ç. Satış Destek yetkilisi / Konya 9 Ağustos 2020Lezzetli ürünleriniz ve hediyeniz için çok teşekkür ederim.
H.Ceyhan Öğretim üyesi / Ankara 12 Ağustos 2020Tam beklediğim gibi bir lezzet. Doğal olması, katkı maddesi içermemesi ve lezzeti… sadece hafif bir kekremsi ya da acımsı bir tat var ama zaten bunu söylemişlerdi. 6.5 aylık bebeğime verdim.Bir sonraki alışverişte görüşmek üzere.
B.S Öğretmen / Aydın 22 Haziran 2021Erken hasat zeytinyağı sipariş ettim mükemmel bir yağ çıktı , çok kaliteli; herkese tavsiye ederim Teşekkür ederim .
Rıfat A. / İstanbul 21 Ağustos 2021Mükemmel bir lezzette böyle samimi ve dürüst firmalar artık kalmadı uzun yıllar sonra harika bir zeytinyağı olanağına kavuşmak beni çok mutlu etti kendilerine minnettarım.
Barış Ö. Yönetici / Rize 29 Kasım 2022İlk defa alışveriş yaptım..son derece özenli ve hakikaten ürünü,söz verdikleri tarihte yolladılar.Ürünlerini hiç tereddüt etmeden alabilirsiniz..tavsiye ederim..teşekkürler
N.C Memur / İzmir 12 Aralık 2022Çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı
Koç Vadisi sayesinde çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı ile tanışmış oldum. Kargom da çok kısa bir süre içerisinde elime ulaştı. Teşekkürler!
S.K.S Emekli / İstanbul 14 Mayıs 2020