5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Yüksek Polifenollü Zeytinyağı!

Yüksek Polifenollü Zeytinyağı!
Yüksek Polifenollü Zeytinyağı!

Binlerce yıldır şifa kaynağı olarak nitelendirilerek sofralardan eksik olmayan zeytinyağının sunduğu faydalar dillerden düşmüyor. Peki, zeytinyağı bu meşhur faydalarını neye borçlu olabilir?

Çevrenize şöyle bir göz gezdirdiğinizde, doğadaki her bir parçanın birbirinden çok farklı özelliklere sahip olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Fakat derinine inildiğinde bu farklılıkların ne kadar büyük bir uyum içerisinde olduğuna şaşırmamak da mümkün değil! Bu uyuma şahit olabileceğiniz en iyi örneklerden biri ise bitkisel gıdaların içeriğinde yer alan polifenoller…

Bitkilerin kimyasal yapısı incelendiğinde, iki tip maddenin varlığı gözlemleniyor: Birincil metabolitler ve ikincil metabolitler. Bu maddelerden ilki olan birincil metabolitler, bitkilerin büyümesi ve hücresel faaliyetlerini sürdürebilmesinde rol oynayan bileşenleri kapsıyor. İkincil metabolitler ise yaşamsal fonksiyonlarla hiçbir ilişkisi bulunmayan fakat bitkileri fiziksel ve kimyasal açıdan hasar verici etmenlerden koruyan bileşenleri içeriyor. Konumuz olan polifenoller de ikincil metabolitler arasında yer alıyor.

 

Polifenol Nedir?

Polifenol, hemen hemen tüm bitkilerin yapısında doğal olarak bulunan ve birden fazla fenol molekülünün bir araya gelmesiyle oluşan bileşikleri ifade etmek için kullanılıyor. Fakat tek bir fenolik maddeyi de içerebildikleri için bu bileşikler bazı durumlarda “biyofenol” olarak da isimlendirilebiliyor. Bitkilerin çevresel faktörlere karşı geliştirdiği renk değişimlerinden sorumlu bu fenolik bileşenler, bitkisel gıda tüketen tüm canlılar için önemli görevler üstleniyor!

 

Polifenollerin Faydaları Nelerdir?

Bitkilerin çevresel faktörlere karşı bir savunma mekanizması olarak ürettiği polifenoller, insanlar tarafından tüketildiğinde de koruyucu özelliklerini sürdürüyor! Güçlü birer antioksidan kaynağı olduğu bilimsel olarak kanıtlanan polifenollerin, özellikle de dolaşım sisteminin normal fonksiyonunun korunmasında önemli katkıları bulunduğu biliniyor. Ayrıca oksidatif stresi kontrol etmede de güçlü etkilere sahip olan bu bileşenler, genç görünümün korunmasında en büyük yardımcılardan biri!

 

En Yüksek Polifenol Oranına Sahip Zeytinyağı Hangisidir?

İnsan beslenmesindeki en güçlü polifenol kaynaklarından biri olduğu bilinen zeytinyağının içeriğinde, 30’u aşkın fenolik bileşen bulunuyor. Zeytinyağında en yüksek dozda bulunan fenolik bileşenlerin ise lignanlar olduğu biliniyor. Bu bileşikleri sırasıyla oleuropein kaynaklı basit fenoller ve sekoiridoid’ler takip ediyor.

Zeytin meyvesinde doğal olarak bulunan ve soğuk sıkım tekniğiyle elde edilen zeytinyağına da doğrudan geçen bu polifenoller, meyve olgunlaştıkça azalmaya başlıyor. Tamamen siyah renk almış zeytinlerde ise polifenollerin yok denecek kadar azaldığı biliniyor. Bu yüzden en yüksek polifenol değerine sahip zeytinyağı, üreticiler tarafından ilk mahsulden elde edilen erken hasat zeytinyağı oluyor!

 

Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir?

Yüksek polifenollü zeytinyağı üretimi için zeytinlerin hasat dönemi büyük önem taşıyor. Erken hasat zeytinyağı için bu dönem, zeytinlerin henüz yeşil renkte olduğu ekim ayı olarak biliniyor. Diğer zeytinyağı çeşitleri için ise bölgeye göre kasım-mart ayları aralığı tercih ediliyor. Bununla birlikte, dalından toplanan zeytinlerin oksitlenmesine fırsat vermeden kısa süre içerisinde zeytinyağı fabrikalarına ulaştırılması da yüksek polifenol değeri için dikkat edilmesi gereken detaylardan biri!

Polifenoller; ısı, ışık ve kimyasal tepkimelerden kolayca etkilenip azalabiliyor. Bu sebeple üretim sürecinde kimyasal müdahalelerden kaçınılması ve soğuk sıkım tekniğinin uygulanması gerekiyor. Ayrıca elde edilen zeytinyağlarının ışık geçirmeyen ve azot destekli krom tanklarda depolanması da kritik gereklilikler arasında bulunuyor.

 

Yüksek Polifenollü Zeytinyağı Nasıl Kullanılır?

Yüksek polifenollü zeytinyağı çeşitleri, sıcak ve soğuk tüm tariflere ilave edilerek kullanılabiliyor. Fakat içeriğindeki faydaları bileşenlerin korunabilmesi için uzmanlar bu besinin özellikle soğuk tüketilmesini öneriyor. Bununla birlikte, ayrıcalıklı düzeyde yüksek polifenol değerine sahip olan erken hasat zeytinyağı, sabahları aç karnına 1 yemek kaşığı ölçeğinde tüketildiğinde eşsiz faydalar sunuyor.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri