5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytincilik Tarihi!

Zeytincilik Tarihi!
Zeytincilik Tarihi!

Zeytincilik, tarihi günümüzden 8000 yıl öncesine kadar dayanan, birçok efsaneye kaynak olmuş önemli bir besin kaynağıdır. Tarihin her aşamasında; Antik Yunan’da, Mısır’da, Roma’da zeytin ağacından ve zeytinyağının yararlarından söz edilmektedir. O zamanlardan beri birçok alanda kullanılan zeytinyağı, özellikle insan sağlığına olan faydasından ötürü hem gıda olarak hem de modern tıp içerisinde bitkisel ilaçların yapımında kullanılmıştır. Bilim insanları tarafından gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda Santorini Adası’nda çıkan zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağı fosillerinin M.Ö. 3700 yıllarına ait olduğu tespit edilmiştir. Tabii ilk zeytin ağacının nerede ve kimler tarafından yetiştirildiği ise kesin olarak bilinmemektedir. Fakat zeytin ağacı ve zeytin, denizcilik yolu ile M.Ö. 3000 yıllarında Kıbrıs ve Girit’e, M.Ö. 2000’lerde Ege adaları ve kıyılarına, M.Ö. 1000’li yıllarda da ise İtalya’ya ulaştığı bilinmektedir.

Zeytin yetiştiriciliği, M.Ö. 4000 yıllarında ilk kez Anadolu’da başlamış ve Akdeniz’in diğer ülkelerine kadar yayılmıştır. Anadolu’dan getirtilen zeytin fideleri Girit adasına dikilerek 3000 yıl boyunca zeytin ağacı kültürünün tüm Akdeniz’e yayılmasını sağlamıştır. Zeytinin ve yağının elde edilme teknolojisi, depolanması, ticareti gibi her aşama Akdeniz’de olgunlaşmıştır. Burada olgunlaşan sistem sonrası bölgeden diğer ülkelere ihraç başlamıştır. Girit Adası’nda yapılan kazılarda zeytinyağının elde edilişi ile ilgili belgeler arkeologlar tarafından bulundu. Günümüzde denizlerde yapılan arkeolojik araştırmalarda, hala boyları değişkenlik gösteren zeytinyağı küplerine rastlamaktayız.

Tarihte ilk zeytinyağı elde etme yöntemi; taş havuzlar içerisinde zeytinlerin ayakla ezilmesi sonrasında zeytinlerin sıcak su içerisinde bekletilerek yağının alındığı sistemdir. Tarihte kullanılan bu ilk yöntemin ardından Roma uygarlığı zeytini iki taş arasında ezerek zeytinyağı elde etme yöntemine geçmiştir. Ardından ise yakın geçmişte buhar ile zeytinyağı elde etme yöntemi kullanılmış ve bu sayede zeytinlerden elde edilen yağ miktarı artmıştır. Günümüzde ise çoğunlukla hidrolik presleme ve motorlu sistemler ile zeytinyağı elde etmek için kullanılan kontinü sistemi geliştirilmiştir.
 


Türkiye’de Zeytin!

Zeytin ticaretinin ilk kalıntıları İzmir’in Urla ilçesine bulunmakla beraber Türkiye’de zeytinciliğin merkezi Ege Bölgesi olarak kabul edilmiştir. Türkiye’de zeytincilik, hem Osmanlı İmparatorluğu’nda hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra önemli tarımsal faaliyet alanlarından biri olmuştur. Zeytincilik antik çağdaki önemini 13. yüzyılda Osmanlı Devleti döneminde de bazı yardım severlerin geniş zeytin bahçelerini vakıflara bağışlamalarıyla çeşitli bölgelerde devam ettirmiştir. Türkiye’nin bugünlerde dünya zeytin alan varlığının %9’una, zeytinyağı üretiminin ise %5’ine sahip olduğu bilinmektedir.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri