5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytinyağı ile Birbirinden Lezzetli 3 Kahvaltılık Sos Yapalım!

Zeytinyağı ile Birbirinden Lezzetli 3 Kahvaltılık Sos Yapalım!
Zeytinyağı ile Birbirinden Lezzetli 3 Kahvaltılık Sos Yapalım!

Güzel bir kahvaltı sofrasının başrolü şüphesiz ki çaydır. Bunun yanında domates-salatalıklarla ve çeşitli peynirlerle yalnızca mideye değil, göze de ziyafet yaşatılır. Peki, sofrayı renklendirirken lezzet seviyesini de en üst noktaya çıkaran kahvaltılık soslar? Tabii ki bunları da unutmamak gerekir, değil mi? Çünkü kahvaltılık sos çeşitleri, küçük tabaklarda büyük lezzetler sunmayı sahiden başarıyor. Bu da ailenizi ve dostlarınızı sofranızın müdavimi yapmaya yeter de artar bile!

Zeytinyağının başrol olduğu kahvaltılık sos tarifleri hem hakiki zeytinyağının hoş kokusu hem de çeşitli malzemelerin harika uyumu ile sofralar için eşsiz birer tamamlayıcı oluyor. Tıpkı bizim gibi, şu an sizin de iştahınız fazlasıyla kabarmış olmalı. Öyleyse, zeytinyağlı pratik sos tariflerine hep birlikte daha yakından bakmaya ne dersiniz?

 

Kahvaltılık Acuka Tarifi

Acuka, bir diğer adıyla acılı ezme, kahvaltı sofrasının en sevilen lezzetlerinden biri! Sıcak taze ekmek ile birlikte yerken tadına doyamayacağınız bu sos, zeytinyağlı kahvaltılık soslar arasında en kolay yapılan tarifler arasında yer alıyor. Şimdi gelin, nasıl yapıldığını ayrıntılı bir şekilde inceleyelim!

Acuka Malzemeleri

  • Domates salçası (2 yemek kaşığı)
  • Biber salçası (1 yemek kaşığı)
  • Zeytinyağı (1 çay bardağı)
  • Galeta unu (2 yemek kaşığı)
  • Sarımsak (1 diş)
  • Karabiber (1 çay kaşığı)
  • Pul biber (1 çay kaşığı)
  • Kimyon (1 çay kaşığı)
  • Kekik (1 çay kaşığı)
  • İsteğe göre ceviz veya fındık içi (1 avuç)

Acuka Yapılışı

  • Domates salçasını, biber salçasını ve zeytinyağını bir kaba alın.
  • Salçaları zeytinyağı ile iyice karıştırın. Ardından rendelediğiniz sarımsağı ekleyin.
  • Karışıma galeta ununu, baharatları ve tuzu ilave edin. Sonra tekrardan iyice karıştırın.
  • Kullanacağınız ceviz veya fındık içlerini isteğe bağlı olarak bıçakla küçültün veya rondodan geçirerek daha ince bir hale getirin. Ardından bunları da karışıma ekleyin.
  • Hepsini iyice karıştırın. İşte kahvaltılık acukanız hazır!

Editörün Notu: Hazırladığınız sosu cam kavanoza doldurarak ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamanız, karışımın tazeliği korumak adına oldukça önemli! Acukayı içindeki zeytinyağı sayesinde hâlihazırda lezzetini ve besin değerlerini uzun süre koruyarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ayrıca her kullanımdan sonra içerisine birkaç damla zeytinyağı ekleyerek de acukanın kısa sürede bozulmasını engelleyebilirsiniz.

 

Kahvaltılık Kuru Domates Sosu

Zeytinyağının en çok yakıştığı lezzetlerden biri de kuşkusuz kuru domates! Faydaları saymakla bitmeyen kuru domates, kızarmış ekmek ve birbirinden lezzetli peynir çeşitleri ile harika bir uyum yaratıyor. Bu sayede kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri oluyor!

Kuru Domates Sosu Malzemeleri

  • Kuru domates (500 gram)
  • Zeytinyağı (1 çay bardağı)
  • Sarımsak (2 diş)
  • Karabiber (1 tatlı kaşığı)
  • Kekik (1 tatlı kaşığı)
  • İsteğe göre badem veya ceviz içi (1 avuç)

Kuru Domates Sosu Yapılışı

  • Geniş bir kaba kuru domatesleri koyun ve üzerlerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
  • Kuru domatesleri yarım saat boyunca sıcak suda bekletin. Ara ara karıştırın ve bu sayede domateslerin tuzunu bırakmasını sağlayın.
  • Yarım saatin sonunda kuru domatesleri süzgeçten geçirin. Ardından başka bir kaba alarak bu sefer de üzerine soğuk su ilave edin. Biraz karıştırdıktan sonra tekrar süzgeçten geçirin.
  • Zeytinyağını, ince kestiğiniz veya rendelediğiniz sarımsağı ve baharatları kuru domateslerin üstüne ekleyin.
  • Hepsini iyice karıştırın. Kahvaltılık kuru domates sosunuz tamam!

Editörün Notu: Hazırladığınız sosu cam kavanoza doldurup ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayarak kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman ise üzerine taze kekik serpebilir veya badem veya ceviz ile servis edebilirsiniz. Ayrıca her kullanımdan sonra da içerisine birkaç damla zeytinyağı ekleyerek, sosun ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz.

 

Kahvaltılık Peynir Ezmesi

Kahvaltı sofrasında yan yana duran kekikli zeytinyağı ve peynirler, iştah kabartan en uyumlu lezzetler arasında! Peki, bu iki güzel malzemeyi bir tarifte buluşturmaya ne dersiniz? Farklı peynir çeşitleri ile taze/kızarmış eklerin üstüne sürebileceğiniz ya da tek başına tüketebileceğiniz harika bir kahvaltılık sos hazırlayabilirsiniz. Öyleyse gelin, kahvaltılık peynir ezmesi nasıl hazırlanır birlikte bakalım!

Peynir Ezmesi Malzemeleri

  • Beyaz peynir (200 gram)
  • Lor peyniri (50 gram)
  • Zeytinyağı (4 yemek kaşığı)
  • Sarımsak (1 diş)
  • Ceviz (1 avuç)
  • Nane (1 tutam)
  • Dereotu (1 tutam)
  • Kırmızı toz biber (Yarım çay kaşığı)

Peynir Ezmesi Yapılışı

  • Geniş bir kaba beyaz peynir ve lor peynirini alın, çatalla iyice ezerek karıştırın.
  • Ardından sarımsağı ince keserek veya rendeleyerek karışıma ekleyin. Peşinden nane ve dereotunu ilave edin. İyice karıştırın.

Son aşamada zeytinyağını, kırmızı toz biberi ve cevizi ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra kahvaltılık peynir ezmeniz tüketilmeye hazır demektir!


Afiyet Olsun...

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri