Güzel bir kahvaltı sofrasının başrolü şüphesiz ki çaydır. Bunun yanında domates-salatalıklarla ve çeşitli peynirlerle yalnızca mideye değil, göze de ziyafet yaşatılır. Peki, sofrayı renklendirirken lezzet seviyesini de en üst noktaya çıkaran kahvaltılık soslar? Tabii ki bunları da unutmamak gerekir, değil mi? Çünkü kahvaltılık sos çeşitleri, küçük tabaklarda büyük lezzetler sunmayı sahiden başarıyor. Bu da ailenizi ve dostlarınızı sofranızın müdavimi yapmaya yeter de artar bile!
Zeytinyağının başrol olduğu kahvaltılık sos tarifleri hem hakiki zeytinyağının hoş kokusu hem de çeşitli malzemelerin harika uyumu ile sofralar için eşsiz birer tamamlayıcı oluyor. Tıpkı bizim gibi, şu an sizin de iştahınız fazlasıyla kabarmış olmalı. Öyleyse, zeytinyağlı pratik sos tariflerine hep birlikte daha yakından bakmaya ne dersiniz?
Acuka, bir diğer adıyla acılı ezme, kahvaltı sofrasının en sevilen lezzetlerinden biri! Sıcak taze ekmek ile birlikte yerken tadına doyamayacağınız bu sos, zeytinyağlı kahvaltılık soslar arasında en kolay yapılan tarifler arasında yer alıyor. Şimdi gelin, nasıl yapıldığını ayrıntılı bir şekilde inceleyelim!
Acuka Malzemeleri
Acuka Yapılışı
Editörün Notu: Hazırladığınız sosu cam kavanoza doldurarak ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklamanız, karışımın tazeliği korumak adına oldukça önemli! Acukayı içindeki zeytinyağı sayesinde hâlihazırda lezzetini ve besin değerlerini uzun süre koruyarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Ayrıca her kullanımdan sonra içerisine birkaç damla zeytinyağı ekleyerek de acukanın kısa sürede bozulmasını engelleyebilirsiniz.
Zeytinyağının en çok yakıştığı lezzetlerden biri de kuşkusuz kuru domates! Faydaları saymakla bitmeyen kuru domates, kızarmış ekmek ve birbirinden lezzetli peynir çeşitleri ile harika bir uyum yaratıyor. Bu sayede kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biri oluyor!
Kuru Domates Sosu Malzemeleri
Kuru Domates Sosu Yapılışı
Editörün Notu: Hazırladığınız sosu cam kavanoza doldurup ağzı kapalı bir şekilde buzdolabında saklayarak kullanım ömrünü uzatabilirsiniz. Servis edeceğiniz zaman ise üzerine taze kekik serpebilir veya badem veya ceviz ile servis edebilirsiniz. Ayrıca her kullanımdan sonra da içerisine birkaç damla zeytinyağı ekleyerek, sosun ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz.
Kahvaltı sofrasında yan yana duran kekikli zeytinyağı ve peynirler, iştah kabartan en uyumlu lezzetler arasında! Peki, bu iki güzel malzemeyi bir tarifte buluşturmaya ne dersiniz? Farklı peynir çeşitleri ile taze/kızarmış eklerin üstüne sürebileceğiniz ya da tek başına tüketebileceğiniz harika bir kahvaltılık sos hazırlayabilirsiniz. Öyleyse gelin, kahvaltılık peynir ezmesi nasıl hazırlanır birlikte bakalım!
Peynir Ezmesi Malzemeleri
Peynir Ezmesi Yapılışı
Son aşamada zeytinyağını, kırmızı toz biberi ve cevizi ekleyin. Güzelce karıştırdıktan sonra kahvaltılık peynir ezmeniz tüketilmeye hazır demektir!
Afiyet Olsun...
Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.
Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.
Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.
Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.
Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.
Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.
Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.
Uzun yıllardır alışveriş ediyoruz. Titizlikleri için teşekkür ederiz.
E. B. Mühendis / Bursa 3 Nisan 2022Zeytinyağımı sonunda buldum.
aldığımdan beri yemeklerimde ve salatalarımda kullanıyorum. Yemeklerimin tadını almaya başladım ve bu durumdan çok memnunum. Bundan sonra da hep bu zeytinyağını kullanmaya devam edeceğim.
H.S emk. Öğr. / İstanbul 29 Mayıs 2020Hem hızlı teslimat hem tadı çok lezzetli daha ne olsun. :)
Hiç bu kadar kezzetli bir zeytinyağı tüketmemiştim. Lezzeti harika ve kargolanmaya bayıldım. Kargo çok özenliydi ve hiçbir hasar yoktu. Herkese tavsiye ederim.
Ferhat Z. Eczaci / İzmir 15 Haziran 2020Merhabalar, Sizden yapmış olduğum ilk alış verişimdi ilginiz, alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim ürün kaliteniz gayet iyi ve ürün yanında göndermiş olduğunuz hediye mutlu etti çok çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
Meriç Ç. Satış Destek yetkilisi / Konya 9 Ağustos 2020Lezzetli ürünleriniz ve hediyeniz için çok teşekkür ederim.
H.Ceyhan Öğretim üyesi / Ankara 12 Ağustos 2020Tam beklediğim gibi bir lezzet. Doğal olması, katkı maddesi içermemesi ve lezzeti… sadece hafif bir kekremsi ya da acımsı bir tat var ama zaten bunu söylemişlerdi. 6.5 aylık bebeğime verdim.Bir sonraki alışverişte görüşmek üzere.
B.S Öğretmen / Aydın 22 Haziran 2021Erken hasat zeytinyağı sipariş ettim mükemmel bir yağ çıktı , çok kaliteli; herkese tavsiye ederim Teşekkür ederim .
Rıfat A. / İstanbul 21 Ağustos 2021Mükemmel bir lezzette böyle samimi ve dürüst firmalar artık kalmadı uzun yıllar sonra harika bir zeytinyağı olanağına kavuşmak beni çok mutlu etti kendilerine minnettarım.
Barış Ö. Yönetici / Rize 29 Kasım 2022İlk defa alışveriş yaptım..son derece özenli ve hakikaten ürünü,söz verdikleri tarihte yolladılar.Ürünlerini hiç tereddüt etmeden alabilirsiniz..tavsiye ederim..teşekkürler
N.C Memur / İzmir 12 Aralık 2022Çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı
Koç Vadisi sayesinde çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı ile tanışmış oldum. Kargom da çok kısa bir süre içerisinde elime ulaştı. Teşekkürler!
S.K.S Emekli / İstanbul 14 Mayıs 2020