Zeytinyağı harika lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile pek çoğumuz için sofralarımızın vazgeçilmezidir. Zeytinyağı; E ve K vitamini, antioksidanlar ve tekli doymamış yağlardan olan oleik asit açısından zengindir, aynı zamanda da kalbin, sindirim sisteminin, kemiklerin ve metabolizmanın normal fonksiyonunu sağlamasına katkıda bulunur.
Zeytinyağının lezzetinden ve faydalarından yararlanabilmek için doğru bilinen ancak aslında yanlış olan pek çok bilgi mevcuttur. Yağınızı daha lezzetli tüketebilmek ve faydalarından tam olarak yararlanabilmek için bazı noktalara dikkat etmenizde yarar var.
Zeytinyağının kalitesine, yağın rengine bakarak karar vermek oldukça yaygın olarak yapılan yanlışlardan biridir. Yağın sahip olduğu renk tonu, hazırlanışında kullanılan zeytinlerin toplanma ve preslenme zamanlarının göstergesidir.
Zeytinyağları, yeşil ve sarı tonları arasında değişkenlik gösterebilen renklere sahip olabilir; tercih edeceğiniz yağın rengi size hoş gelmeyebilir ancak yağın kalitesine bu şekilde karar vermek yanıltıcı olabilir.
Saklama koşulları, zeytinyağının ömrünü olabildiğince uzatabilmek için aslında en önemli faktörlerden biri ancak aynı zamanda da en çok ihmal edilenlerden. Zeytinyağları kesinlikle hava almayan ve ışık geçirmeyen kaplarda ve ortamlarda muhafaza edilmelidir.
Bununla birlikte yağı sakladığınız ortamın sıcak olmamasında da fayda var, aksi takdirde yağınızın hem tadı bozulacaktır, hem de koku yapacaktır. Şişeyi; yemek yaparken unutup, ocağa yakın bir yere koymamaya dikkat etmelisiniz.
Zeytinyağları çoğu zaman tek bir çeşit olarak değerlendirilse de, elbette farklı çeşitlerde ve farklı amaçlar için kullanılan yağlar mevcuttur. Örneğin salata, et ve balık ya da hamur işleri için uygun çeşitlerde yağlar tercih etmenizde fayda var.
Salata için uygun olan yağlar ile hamur işleri için uygun olan yağlar arasında lezzet ve aroma açısından farklılıklar bulunur. Daha hafif yağlar kahvaltıda tüketmek için, soğuk yemekler ve salatalar için uygundur; yemek pişirme amacı ile kullanılmamalı, ısıya maruz bırakılmamalıdırlar.
Sızma zeytinyağları elbette sadece salatalara lezzet katmak için üretilmemiştir. Yemek pişirmek için uygun zeytinyağı çeşitleri kullanıldığında, hazırladığınız yemekler her zamankinden daha lezzetli olacaktır. Aynı zamanda zeytinyağı diğer yağlara göre daha çok tekrarda kullanılabilir, bu özelliği ile de daha avantajlıdır.
Bu konuda yapılan diğer bir yanlış ise zeytinyağını çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktır. Yağın sahip olduğu antioksidanları ve bazı özelliklerini kaybetmemesi adına yemeğinizi çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek yerine, daha uygun sıcaklıklarda pişirmenizde fayda var.
Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.
Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.
Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.
Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.
Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.
Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.
Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.
Uzun yıllardır alışveriş ediyoruz. Titizlikleri için teşekkür ederiz.
E. B. Mühendis / Bursa 3 Nisan 2022Zeytinyağımı sonunda buldum.
aldığımdan beri yemeklerimde ve salatalarımda kullanıyorum. Yemeklerimin tadını almaya başladım ve bu durumdan çok memnunum. Bundan sonra da hep bu zeytinyağını kullanmaya devam edeceğim.
H.S emk. Öğr. / İstanbul 29 Mayıs 2020Hem hızlı teslimat hem tadı çok lezzetli daha ne olsun. :)
Hiç bu kadar kezzetli bir zeytinyağı tüketmemiştim. Lezzeti harika ve kargolanmaya bayıldım. Kargo çok özenliydi ve hiçbir hasar yoktu. Herkese tavsiye ederim.
Ferhat Z. Eczaci / İzmir 15 Haziran 2020Merhabalar, Sizden yapmış olduğum ilk alış verişimdi ilginiz, alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim ürün kaliteniz gayet iyi ve ürün yanında göndermiş olduğunuz hediye mutlu etti çok çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
Meriç Ç. Satış Destek yetkilisi / Konya 9 Ağustos 2020Lezzetli ürünleriniz ve hediyeniz için çok teşekkür ederim.
H.Ceyhan Öğretim üyesi / Ankara 12 Ağustos 2020Tam beklediğim gibi bir lezzet. Doğal olması, katkı maddesi içermemesi ve lezzeti… sadece hafif bir kekremsi ya da acımsı bir tat var ama zaten bunu söylemişlerdi. 6.5 aylık bebeğime verdim.Bir sonraki alışverişte görüşmek üzere.
B.S Öğretmen / Aydın 22 Haziran 2021Erken hasat zeytinyağı sipariş ettim mükemmel bir yağ çıktı , çok kaliteli; herkese tavsiye ederim Teşekkür ederim .
Rıfat A. / İstanbul 21 Ağustos 2021Mükemmel bir lezzette böyle samimi ve dürüst firmalar artık kalmadı uzun yıllar sonra harika bir zeytinyağı olanağına kavuşmak beni çok mutlu etti kendilerine minnettarım.
Barış Ö. Yönetici / Rize 29 Kasım 2022İlk defa alışveriş yaptım..son derece özenli ve hakikaten ürünü,söz verdikleri tarihte yolladılar.Ürünlerini hiç tereddüt etmeden alabilirsiniz..tavsiye ederim..teşekkürler
N.C Memur / İzmir 12 Aralık 2022Çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı
Koç Vadisi sayesinde çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı ile tanışmış oldum. Kargom da çok kısa bir süre içerisinde elime ulaştı. Teşekkürler!
S.K.S Emekli / İstanbul 14 Mayıs 2020