5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytinyağı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlara Bir Göz Atalım!

Zeytinyağı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlara Bir Göz Atalım!
Zeytinyağı İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlara Bir Göz Atalım!

Zeytinyağı harika lezzeti ve sağlığa olan faydaları ile pek çoğumuz için sofralarımızın vazgeçilmezidir. Zeytinyağı; E ve K vitamini, antioksidanlar ve tekli doymamış yağlardan olan oleik asit açısından zengindir, aynı zamanda da kalbin, sindirim sisteminin, kemiklerin ve metabolizmanın normal fonksiyonunu sağlamasına katkıda bulunur. 

Zeytinyağının lezzetinden ve faydalarından yararlanabilmek için doğru bilinen ancak aslında yanlış olan pek çok bilgi mevcuttur. Yağınızı daha lezzetli tüketebilmek ve faydalarından tam olarak yararlanabilmek için bazı noktalara dikkat etmenizde yarar var.

Yağın Kalitesi Renginden Belli Olur

Zeytinyağının kalitesine, yağın rengine bakarak karar vermek oldukça yaygın olarak yapılan yanlışlardan biridir. Yağın sahip olduğu renk tonu, hazırlanışında kullanılan zeytinlerin toplanma ve preslenme zamanlarının göstergesidir.

Zeytinyağları, yeşil ve sarı tonları arasında değişkenlik gösterebilen renklere sahip olabilir; tercih edeceğiniz yağın rengi size hoş gelmeyebilir ancak yağın kalitesine bu şekilde karar vermek yanıltıcı olabilir.
 

Saklama Koşulları

Saklama koşulları, zeytinyağının ömrünü olabildiğince uzatabilmek için aslında en önemli faktörlerden biri ancak aynı zamanda da en çok ihmal edilenlerden. Zeytinyağları kesinlikle hava almayan ve ışık geçirmeyen kaplarda ve ortamlarda muhafaza edilmelidir.

Bununla birlikte yağı sakladığınız ortamın sıcak olmamasında da fayda var, aksi takdirde yağınızın hem tadı bozulacaktır, hem de koku yapacaktır. Şişeyi; yemek yaparken unutup, ocağa yakın bir yere koymamaya dikkat etmelisiniz.
 

Her Yemek Çeşidi İçin Aynı Yağ Kullanılabilir Mi? 

Zeytinyağları çoğu zaman tek bir çeşit olarak değerlendirilse de, elbette farklı çeşitlerde ve farklı amaçlar için kullanılan yağlar mevcuttur. Örneğin salata, et ve balık ya da hamur işleri için uygun çeşitlerde yağlar tercih etmenizde fayda var.

Salata için uygun olan yağlar ile hamur işleri için uygun olan yağlar arasında lezzet ve aroma açısından farklılıklar bulunur. Daha hafif yağlar kahvaltıda tüketmek için, soğuk yemekler ve salatalar için uygundur; yemek pişirme amacı ile kullanılmamalı, ısıya maruz bırakılmamalıdırlar.
 

Yemek Pişirirken Zeytinyağı Kullanılır Mı? 

Sızma zeytinyağları elbette sadece salatalara lezzet katmak için üretilmemiştir. Yemek pişirmek için uygun zeytinyağı çeşitleri kullanıldığında, hazırladığınız yemekler her zamankinden daha lezzetli olacaktır. Aynı zamanda zeytinyağı diğer yağlara göre daha çok tekrarda kullanılabilir, bu özelliği ile de daha avantajlıdır.

Bu konuda yapılan diğer bir yanlış ise zeytinyağını çok yüksek sıcaklıklara maruz bırakmaktır. Yağın sahip olduğu antioksidanları ve bazı özelliklerini kaybetmemesi adına yemeğinizi çok yüksek sıcaklıklarda pişirmek yerine, daha uygun sıcaklıklarda pişirmenizde fayda var.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri