5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytinyağı Kalorisi

Zeytinyağı Kalorisi
Zeytinyağı Kalorisi

Yüzlerce yıldır mutfakların vazgeçilmezlerinden olan zeytinyağı kahvaltılarda, sıcak ve soğuklar yemeklerde, mezelerde, soslarda, salatalarda, çorbalarda; kısacası yediğimiz her tabak yemekte kendisine bir yer buluyor. Bu denli yaygın kullanılmasının da haklı sebepleri var. Nitekim zeytinyağı, içeriğindeki vitaminler ve mineraller ile vücuda sayısız katkı sağlıyor! Peki ya kalorisi?

 

Zeytinyağı Kaç Kaloridir?

Zeytinyağının yüzde 0,20’si karbonhidrat, yüzde 99,80’i ise yağ moleküllerinden oluşuyor. Bir yemek kaşığı zeytinyağında ortalama 90, 100 gramında ise ortalama 884 kalori bulunuyor. Günde 3 ila 4 kaşık zeytinyağı tüketimi, vücudun günlük ihtiyaç duyduğu temel besin öğelerinin karşılanmasına yardımcı oluyor. Zeytinyağı, bu özelliğinin yanı sıra güçlü bir antioksidan olması sayesinde de her gün tüketilmesi gereken besinler arasında ilk sıralarda yer alıyor.  

 

Zeytinyağı Besin Değeri Nedir?

Bir yemek kaşığı zeytinyağı, farklı çeşitlerde toplam 14 gram yağ asidi içeriyor. Bunun 3,9 gramı doymuş, 10,2 gramı tekli doymamış ve 1,4 gramı da çoklu doymamış yağ asitlerinden oluşuyor. Ayrıca zeytinyağı, içeriğinde vücut için büyük önem taşıyan omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin beraberinde kükürt, sodyum, potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum gibi fonksiyonel mineralleri de barındırıyor.

 

Zeytinyağı Kalori ve Besin Değeri (1 Yemek Kaşığı)

Kalori

90 kcal

Yağ

14 g

Sodyum

0.3 mg

Karbonhidrat

0 g

Lif

0 g

Şeker

0 g

Protein

0 g

E vitamini

1.9 mcg

K vitamini

8.1 mcg

Potasyum

0.1 mg


 

Günlük tavsiye edilen miktara göre zeytinyağı;

  • Günlük demir ihtiyacının yüzde 5’ini,
  • Günlük E vitamini ihtiyacının yüzde 42’sini,
  • Günlük K vitamini ihtiyacının ise yüzde 21’ini karşılıyor.

 

Zeytinyağı Kilo Aldırır mı?

İçeriğindeki faydalı bileşenler sayesinde yüksek besin değerine sahip olan zeytinyağının neredeyse tamamı, vücuttaki farklı doku ve organlar tarafından aktif olarak kullanılıyor. Sindirim ve boşaltım sistemleri için önemli olan bu eşsiz besini tüketirken, aşırıya kaçmamaya da özen göstermek gerekiyor. Çünkü her besin gibi zeytinyağı da aşırı tüketiminde kilo alımına sebep olabiliyor. 

Yağ asitleri, vücuttaki dokuların normal düzeydeki işleyişlerini koruması adına büyük önem taşıyor. Bu yüzden günlük ideal miktarda yağ tüketilmesi gerekiyor. Zeytinyağı ise zengin içeriği ile bunun için en ideal alternatiflerden biri. Bir yemek kaşığı zeytinyağının vücuda yaklaşık 90 kalorilik enerji verdiği göz önünde bulundurulduğunda, bu yağ çeşidinin diğerlerine göre oldukça hafif olduğu ortaya çıkıyor.

  • Bir yemek kaşığı Ayçiçek yağı: 110 kalori
  • Bir yemek kaşığı kanola yağı: 110 kalori
  • Bir yemek kaşığı margarin: 100 kalori
  • Bir yemek kaşığı pamuk yağı: 110  kalori
  • Bir yemek kaşığı mısır yağı: 115 kalori
  • Bir yemek kaşığı susam yağı: 110 kalori
  • Bir yemek kaşığı fındık yağı: 135 kalori
  • Bir yemek kaşığı tereyağı: 145 kalori

Zeytinyağı diğer yağlara göre kalorisi en düşük yağ olsa da besin değeri bakımından en güçlü seçenek olma özelliği taşıyor. İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitleri ile de hafif bir yaşam için tüketilmesi gereken besinlerin başında geliyor.

 

Diyette Zeytinyağı Tüketilebilir mi?

Tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından zengin içeriği ile zeytinyağı, ketojenik diyetlerin en temel besinlerinden biri oluyor. Aşırı miktarda tüketimden kaçınmak şartıyla bu yağ, rahatlıkla diyetlere dahil edilebiliyor. Fakat diyetiniz süresince ne kadar ve ne şekilde tüketmeniz gerektiğiyle ilgili en doğru bilgi için beslenme uzmanınıza danışmanız gerekiyor.


Sağlıkla Kalın!

 

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri