5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytinyağı ve Zeytin Ağacı ile İlgili 8 Gerçek!

Zeytinyağı ve Zeytin Ağacı ile İlgili 8 Gerçek!
Zeytinyağı ve Zeytin Ağacı ile İlgili 8 Gerçek!

Pek çok dinde kutsal kabul edilen zeytin ağacı, birbirinden lezzetli zeytinleri ve eşsiz içeriğe sahip yağıyla insanlık için özel bir yere sahip. Bu mucizevi ağacın hangi başka özelliklere sahip olduğunu biliyor musunuz?

Akdeniz iklimine özgü bir ağaç türü olan zeytin ağacının güzelliği ve bereketi, binlerce yıldır övgülere konu oluyor. Zeytin ağacının ilk olarak milattan önce (M.Ö.) 3500 yılında Girit Adası'nda yetiştirildiği biliniyor. Bununla birlikte, yerli halkın çok daha eski tarihlerden beri zeytin ağacı yetiştirmiş olabileceği düşünülüyor.

Antik Yunan'da kutsal kabul edilen zeytin ağacı, Romalılar için de büyük önem taşıyordu. Günümüzde ise hem zeytinin kendisi hem de zeytinyağı, sofralara kattığı lezzet ve renk ile hala vazgeçilmez olmayı başarıyla sürdürüyor. Peki, bu mucize niteliğindeki besinleri insanoğluyla buluşturan zeytin ağacının hangi özelliklere sahip olduğunu öğrenmek ister misiniz?

 

1) Uzun Ömürlü

Bir zeytin ağacının ortalama ömrü 300 ila 600 yıl arasında değişiyor. Ancak çok daha uzun süre yaşayan zeytin ağaçları da bulunuyor. Dünyanın en eski zeytin ağacı Yunanistan'da bulunuyor. 2 bin yılı aşkın ömrüyle sertifika dahi kazanmış olan bu ağaç, kadim kökleri üzerinde yaşamını sürdürmeye ve düzenli olarak meyve vermeye devam ediyor.

2) Barış Sembolü

Zeytin dalı tüm insanlık için yüzyıllardan beri barışın sembolü olarak kullanılıyor. Bugün Güney Kıbrıs da dahil olmak üzere yedi farklı ulusun bayrağında zeytin dalı sembolü yer alıyor. Bunun yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nin dört eyaletinin ve Birleşmiş Milletler Topluluğunun bayrağında da zeytin dalı bulunuyor

3) Dinlerde Zeytinin Yeri

Zeytin yetiştiriciliğinin ilk insanlarla birlikte başladığına dair bir efsane bulunuyor. Bütün ağaçların ilki kabul edilen zeytin ağacının bir efsaneye göre ortaya çıkma sebebi, tanrı ile insanlar arasında barışı sağlamak olarak kabul ediliyor. Bu efsaneye göre Havva ile birlikte yasak meyveyi yiyerek cennetten kovulan Âdem, 930 yaşına geldiğinde öleceğini hissediyor. Bunun üzerine Âdem, Hristiyan ve İslam inancına göre üçüncü oğlu olan Şit'e bir görev veriyor. 

Cennet bahçesine gitmekle görevlendirilen Şit, bahçenin bekçiliğini yapan melekten üç adet tohum alıyor. Bu tohumları babası ölmeden önce onun ağzına koyması gerekiyor. Kısa süre sonra ölen Âdem’in gömüldüğü yerde zeytin, sedir ve servi ağaçları yeşeriyor. Bu anlatı doğrultusunda, zeytin ağacının tanrı ile insanlar arasındaki barışı sağladığına dair güçlü bir inanış bulunuyor.

4) Mitolojide Zeytin Ağacı ve Zeytinyağı

Mısır inanç ve anlatılarına göre, Mısırlılar zeytinyağı üretimine Yunanlılardan bile önce başlıyor. Efsaneye göre evlilik tanrıçası Isis, günümüzden 6 bin yıl önce halka zeytin ağacı yetiştirmeyi ve verdiği ürünlerden faydalanmayı öğretiyor. Eski Yunan efsanelerine göre ise zeytin dalı, tanrıça Athena'yı Atina'nın koruyucusu yapmaya yardımcı oluyor. 

Atina için bir koruyucu arayan Zeus, kente en değerli hediyeyi getiren kişinin Atina'nın koruyucusu olacağını duyuruyor. Athena ise meclise bir zeytin dalı sunarak bu ağacın büyüyüp yüzyıllar boyunca yaşayacağını, meyvesinden lezzetli yemekler hazırlanabileceğini ve sağlıklı sıvısının yaraları iyileştireceğini anlatıyor. Bu sayede Atina kentinin koruyuculuğu akıl, bilim ve sanat tanrıçası Athena’ya veriliyor.

5) Sanatta Zeytinin Yeri

Ünlü ressam Vincent Van Gogh, 1889 ve 1890 yılları arasında yattığı akıl hastanesinin dış duvarından görünen zeytin ağaçlarını, Selvileri ve buğday tarlalarını resmetmiş. Ressam, bir yıl boyunca kendi isteğiyle kaldığı bu hastanede çizdiği 15 adet resminde zeytin ağacına yer veriyor. Bunlardan en ünlüsü ise Yıldızlı Gece tablosunun tamamlayıcısı olan Dağlık Bir Manzarada Zeytin Ağaçları isimli çalışması. Van Gogh'un zeytin ağaçları yaşam döngüsünü, hasat ve ölümü, insan ile doğayı konu alıyor. 

17’nci yüzyıldan itibaren özellikle Avrupa resim sanatında barış, bolluk ve adalet sembolü için zeytin dalı kullanılıyor. Örneğin; Marten de Vos'a ait Barış ve Adalet tablosu, Jacques Dumont'ya ait Barış Alegorisi, Pompeo Batoni'nin Barış ve Adalet çalışması ile Élisabeth-Louise Vigée Le-Brun'un Barış Bolluğu Geri Getiriyor tablolarında zeytin dalının önemli bir yeri bulunuyor.
 

6) Var Yılı Yok Yılı: Zeytin Meyvesi

Zeytin ağaçları bir yıl bol miktarda zeytin mahsulü verirken, bir sonraki sene neredeyse hiç mahsul vermeyebiliyor. Zeytin ağacının halk arasında dinlenip kendini yenilediği için bu kadar uzun ömürlü olduğu düşünülüyor. Genellikle yaprak dökmeyen zeytin ağaçları her sene yeşil yapraklarını da koruyor. 

7) Yenilenebilir Enerji Kaynağı 

Zeytin ağaçlarının atığı yenilenebilir enerji sağlıyor. Zeytin ağacının yanan odunları, normal bir oduna kıyasla iki buçuk kat daha fazla ısı üretiyor ve zararsız olduğu düşünülen dumanlar çıkarıyor. Üstelik yanma sonrası oluşan küller bahçeleri gübrelemek için de kullanılabiliyor.

8) Zeytinyağının Çok Yönlülüğü

Zeytinyağı yalnızca yemek yapmak veya gıda olarak doğrudan tüketmek için değil, hemen her alanda kullanılabiliyor. Saç ve cilt bakım ürünleri, koku tedavisi yağları ve şifalı çaylar, zeytinyağının yemek dışında kullanıldığı en popüler alanlar arasında yer alıyor.

Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri