Zeytinyağı, dünya mutfaklarının en çok tercih ettiği ürünlerin başında geliyor. Bununla da kalmayıp kozmetik sektöründe de hatırı sayılır bir yer kaplıyor. Peki, tariflere kattığı lezzet ve daha birçok kullanım alanı ile vazgeçilmezler arasında olan zeytinyağının kalitesini neler etkiliyor olabilir? İşte meraklısı için zeytinyağında kalite rehberi…
İklim
Zeytin ağacı, ılıman iklim koşullarına sahip coğrafyaları seviyor ve buralarda sıklıkla yetişiyor. Ağacın ekildiği bölge zeytinin tadını, kokusunu ve görünümünü belirliyor. Bol güneş alan bölgede yetişen zeytin ve bu zeytinden elde edilen yağ lezzetli ve kaliteli oluyor. Yüksek miktarda yağış alan yerlerde yetiştirilen zeytinler ise yağ kalitesi bakımından düşük standartta kalıyor.
Meyvenin Sağlığı
Her üründe olduğu gibi zeytinyağında da kalite, temelden; yani zeytin ağacının sağlığından başlıyor. Zeytin ağacının meyve oluşturmaya başladığı ilkbahar aylarında, bahar yağmurlarıyla birlikte “zeytin sineği” denilen canlıların üremesi kolaylaşıyor. Bu nedenle zeytin ağacına bakım yapılması gerekiyor. Çünkü mantar ya da böcekler tarafından zarar gören zeytinin asit oranı yükselerek zeytinyağının kalitesini düşürebiliyor.
Polifenol Miktarı
Fotosentez sonucu ortaya çıkan polifenoller, bitkilerdeki en güçlü antioksidan kaynakları olmalarından dolayı insan beslenmesi için önemli bileşenler arasında yer alıyor. Çok güneş alan ya da toprağında az miktarda su bulunan zeytin ağaçlarında ise yüksek miktarda polifenol bulunuyor. Bu da zeytinyağının daha kaliteli olmasını sağlıyor.
Asit Oranı
Teknik bir terim olan oleik asit, 100 gram zeytinyağında bulunan serbest asitlik derecesini ifade ediyor. Zeytinyağları, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne göre “natürel”, “rafine”, “riviera” ve “çeşnili” olarak dörde ayrılıyor. Bunlar arasında “sızmayı da içine alan natürel zeytinyağları ise şu üç alt kategoriye ayrılıyor.
Hasat Zamanı
Zeytin ağacı, ekim ayı civarında hasada hazır hale geliyor. Yeşil renkteyken (erken hasat döneminde) toplanan zeytinin aroması ve kalitesi yüksek oluyor. Olgunlaştıktan sonra toplanan zeytin ise verimi yüksek olmakla birlikte yağ için değil, sofralık kullanım için daha uygun oluyor.
Toplanma Şekli
Hasada hazır zeytinler el, makine, sırık veya tarak gibi yöntemlerle toplanıyor. Toplama sırasında zeytine zarar vermemeye dikkat etmek gerekiyor. Çünkü berelenen zeytinlerde bozulma oranı da hızla artıyor. Bu da zeytinyağının tadını, kalitesini ve berraklığını etkileyebiliyor.
Taşıma ve Depolama Koşulları
Taşıma ve depolama da zeytinyağının kalitesini etkiliyor. Zeytinlerin delikli kasalarda hava alabilecek şekilde taşınması, çürüme ve oksitlenme gibi istenmeyen durumların önüne geçiyor. Ayrıca zeytinlerin toplandıktan sonra, en geç 24 saat içinde yağa dönüştürülmesi de bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Bu koşul, zeytinyağının tat ve koku kalitesini belirleyen başlıca unsurlar arasında yer alıyor.
Sıkım Tekniği
Zeytinyağının 27 ila 37 derece arasında sıkılması, kalitesinin korunması için kritik bir önem taşıyor. Bu sayede besin değerlerini ve aromasını kaybetmeyen zeytinler, yüksek standarttan da ödün vermemiş oluyor.
Saklama Koşulları
Yazımızın bu kısmına gelinceye kadar, zeytinyağının kaliteli olması için neler yapılması gerektiğinden bahsettik. Ancak mutfaklarınıza gelen zeytinyağını, aynı kalite ve tatla saklayabilmeniz için sizin de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor:
Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.
Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.
Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.
Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.
Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.
Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.
Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.
Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.
Uzun yıllardır alışveriş ediyoruz. Titizlikleri için teşekkür ederiz.
E. B. Mühendis / Bursa 3 Nisan 2022Zeytinyağımı sonunda buldum.
aldığımdan beri yemeklerimde ve salatalarımda kullanıyorum. Yemeklerimin tadını almaya başladım ve bu durumdan çok memnunum. Bundan sonra da hep bu zeytinyağını kullanmaya devam edeceğim.
H.S emk. Öğr. / İstanbul 29 Mayıs 2020Hem hızlı teslimat hem tadı çok lezzetli daha ne olsun. :)
Hiç bu kadar kezzetli bir zeytinyağı tüketmemiştim. Lezzeti harika ve kargolanmaya bayıldım. Kargo çok özenliydi ve hiçbir hasar yoktu. Herkese tavsiye ederim.
Ferhat Z. Eczaci / İzmir 15 Haziran 2020Merhabalar, Sizden yapmış olduğum ilk alış verişimdi ilginiz, alakanız için öncelikle çok teşekkür ederim ürün kaliteniz gayet iyi ve ürün yanında göndermiş olduğunuz hediye mutlu etti çok çok teşekkür ederim emeğinize sağlık
Meriç Ç. Satış Destek yetkilisi / Konya 9 Ağustos 2020Lezzetli ürünleriniz ve hediyeniz için çok teşekkür ederim.
H.Ceyhan Öğretim üyesi / Ankara 12 Ağustos 2020Tam beklediğim gibi bir lezzet. Doğal olması, katkı maddesi içermemesi ve lezzeti… sadece hafif bir kekremsi ya da acımsı bir tat var ama zaten bunu söylemişlerdi. 6.5 aylık bebeğime verdim.Bir sonraki alışverişte görüşmek üzere.
B.S Öğretmen / Aydın 22 Haziran 2021Erken hasat zeytinyağı sipariş ettim mükemmel bir yağ çıktı , çok kaliteli; herkese tavsiye ederim Teşekkür ederim .
Rıfat A. / İstanbul 21 Ağustos 2021Mükemmel bir lezzette böyle samimi ve dürüst firmalar artık kalmadı uzun yıllar sonra harika bir zeytinyağı olanağına kavuşmak beni çok mutlu etti kendilerine minnettarım.
Barış Ö. Yönetici / Rize 29 Kasım 2022İlk defa alışveriş yaptım..son derece özenli ve hakikaten ürünü,söz verdikleri tarihte yolladılar.Ürünlerini hiç tereddüt etmeden alabilirsiniz..tavsiye ederim..teşekkürler
N.C Memur / İzmir 12 Aralık 2022Çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı
Koç Vadisi sayesinde çok kaliteli ve lezzetli bir zeytinyağı ile tanışmış oldum. Kargom da çok kısa bir süre içerisinde elime ulaştı. Teşekkürler!
S.K.S Emekli / İstanbul 14 Mayıs 2020