5000.00TL ve üstü alışverişlerinde KARGO HEDİYE! Detaylar >>

Zeytinyağının Kalitesini Neler Etkiler?

Zeytinyağının Kalitesini Neler Etkiler?
Zeytinyağının Kalitesini Neler Etkiler?

Zeytinyağı, dünya mutfaklarının en çok tercih ettiği ürünlerin başında geliyor. Bununla da kalmayıp kozmetik sektöründe de hatırı sayılır bir yer kaplıyor. Peki, tariflere kattığı lezzet ve daha birçok kullanım alanı ile vazgeçilmezler arasında olan zeytinyağının kalitesini neler etkiliyor olabilir? İşte meraklısı için zeytinyağında kalite rehberi…

İklim

Zeytin ağacı, ılıman iklim koşullarına sahip coğrafyaları seviyor ve buralarda sıklıkla yetişiyor. Ağacın ekildiği bölge zeytinin tadını, kokusunu ve görünümünü belirliyor. Bol güneş alan bölgede yetişen zeytin ve bu zeytinden elde edilen yağ lezzetli ve kaliteli oluyor. Yüksek miktarda yağış alan yerlerde yetiştirilen zeytinler ise yağ kalitesi bakımından düşük standartta kalıyor.

Meyvenin Sağlığı

Her üründe olduğu gibi zeytinyağında da kalite, temelden; yani zeytin ağacının sağlığından başlıyor. Zeytin ağacının meyve oluşturmaya başladığı ilkbahar aylarında, bahar yağmurlarıyla birlikte “zeytin sineği” denilen canlıların üremesi kolaylaşıyor. Bu nedenle zeytin ağacına bakım yapılması gerekiyor. Çünkü mantar ya da böcekler tarafından zarar gören zeytinin asit oranı yükselerek zeytinyağının kalitesini düşürebiliyor.

Polifenol Miktarı

Fotosentez sonucu ortaya çıkan polifenoller, bitkilerdeki en güçlü antioksidan kaynakları olmalarından dolayı insan beslenmesi için önemli bileşenler arasında yer alıyor. Çok güneş alan ya da toprağında az miktarda su bulunan zeytin ağaçlarında ise yüksek miktarda polifenol bulunuyor. Bu da zeytinyağının daha kaliteli olmasını sağlıyor.

Asit Oranı

Teknik bir terim olan oleik asit, 100 gram zeytinyağında bulunan serbest asitlik derecesini ifade ediyor. Zeytinyağları, Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Pirina Yağı Tebliği’ne göre “natürel”, “rafine”, “riviera” ve “çeşnili” olarak dörde ayrılıyor. Bunlar arasında “sızmayı da içine alan natürel zeytinyağları ise şu üç alt kategoriye ayrılıyor.

  • Natürel Sızma Zeytinyağı: Oleik asit değeri 0 ila 0.8 arasındadır. En değerli zeytinyağı çeşididir.
  • Natürel Birinci Zeytinyağı: Oleik asit değeri 0.8 ila 2.0 arasındadır.
  • Natürel İkinci Zeytinyağı: Oleik asit değeri 2.0’dan yüksektir. Riviera zeytinyağı üretiminde veya kozmetikte tercih edilmektedir.

Hasat Zamanı

Zeytin ağacı, ekim ayı civarında hasada hazır hale geliyor. Yeşil renkteyken (erken hasat döneminde) toplanan zeytinin aroması ve kalitesi yüksek oluyor. Olgunlaştıktan sonra toplanan zeytin ise verimi yüksek olmakla birlikte yağ için değil, sofralık kullanım için daha uygun oluyor.

Toplanma Şekli

Hasada hazır zeytinler el, makine, sırık veya tarak gibi yöntemlerle toplanıyor. Toplama sırasında zeytine zarar vermemeye dikkat etmek gerekiyor. Çünkü berelenen zeytinlerde bozulma oranı da hızla artıyor. Bu da zeytinyağının tadını, kalitesini ve berraklığını etkileyebiliyor.

Taşıma ve Depolama Koşulları

Taşıma ve depolama da zeytinyağının kalitesini etkiliyor. Zeytinlerin delikli kasalarda hava alabilecek şekilde taşınması, çürüme ve oksitlenme gibi istenmeyen durumların önüne geçiyor. Ayrıca zeytinlerin toplandıktan sonra, en geç 24 saat içinde yağa dönüştürülmesi de bu noktada büyük bir önem arz ediyor. Bu koşul, zeytinyağının tat ve koku kalitesini belirleyen başlıca unsurlar arasında yer alıyor.

Sıkım Tekniği

Zeytinyağının 27 ila 37 derece arasında sıkılması, kalitesinin korunması için kritik bir önem taşıyor. Bu sayede besin değerlerini ve aromasını kaybetmeyen zeytinler, yüksek standarttan da ödün vermemiş oluyor.

Saklama Koşulları

Yazımızın bu kısmına gelinceye kadar, zeytinyağının kaliteli olması için neler yapılması gerektiğinden bahsettik. Ancak mutfaklarınıza gelen zeytinyağını, aynı kalite ve tatla saklayabilmeniz için sizin de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor:

  • Zeytinyağını ocak, fırın gibi yüksek ısı içeren mutfak eşyalarının yanında değil, oda sıcaklığında ve karanlık bir yerde saklamalısınız.
  • Her kullanımdan sonra zeytinyağının kapağını sıkıca kapamalı, mümkünse cam veya teneke ambalajda muhafaza etmelisiniz.
Blog Tüm Blog İçerikleri
Sık Sorulan Sorular
Naturel Sızma Zeytinyağı Nedir?

Natürel sızma zeytinyağı %0.8 serbest yağ asidi oranının altında üretilen zeytinyağıdır.

Kaliteli natürel sızma zeytinyağının International Olive Council’e (IOC) göre üç pozitif özelliği vardır; meyvemsilik, acılık ve yakıcılık. Meyvemsilik, zeytinin türüne göre elde edilen zeytinyağının karakteristik aromasıdır. Acılık, zeytinyağının baharatımsı tadı olarak nitelendirilir, biber acılığı değil, bitter çikolata veya roka acılığı olarak düşünülebilir. Yakıcılık ise yağın boğazda bıraktığı yakma hissini ifade eder.

Bu özelliklerin zeytinyağında bulunması, yağın kötülüğünü değil besin değeri ve niteliği açısından zenginliğini yansıtmaktadır.

Sağlık İçin Sabah Aç Karnına Günde Ne Kadar Zeytinyağı Tüketmeliyim?

Elbette bu konuda doktorunuza da danışarak ilerleyebilirsiniz. Ancak sabahları 20 ml olarak tüketmeniz yeterli olacaktır.

En İdeal Tüketim Süresi Ne Kadardır?

Isı, ışık ve oksijenle temas etmeyen bir yerde zeytinyağını maksimum 1 yıl içerisinde tüketmek faydalı olacaktır.

Zeytinyağının Dibindeki Tortu Neden Olur?

Zeytinden doğal yöntemler (sadece kırma,yoğurma, santrifüj gibi fiziksel ve mekanik etkiler)ile zeytinyağı elde edilirken bir miktar zeytin meyvesi partikülleri zeytinyağı içinde askıda kalır. Filtreden geçirilmiş yağın içinde ilk başta görünmeyecek kadar bulunan partiküller, 2-3 ay içerisinde konulan ambalajın (şişe-teneke) dibinde çamurumsu görüntü yaratacak etkide olur. Çoğu kişi bu şekilde eline geçmiş yağın bozulmuş, çürümüş, küflenmiş olduğunu düşünür. Halbuki zeytinyağının doğasında bu tortu vardır. Filtrelenmemiş natürel sızma ve yahut natürel zeytinyağı satın aldığınız takdirde, ambalajın dibinde oluşacak olan çamurumsu tortu çok normaldir, yağınız doğal bir zeytinyağıdır.

Zeytinyağını Nasıl Muhafaza Etmeliyim?

Zeytinyağını en iyi koruma yöntemi; hava almayan koyu renk veya tamamen mat cam şişelerde, güneş ışığı görmeyecek kuru ve serin bir ortamda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza etmektir.

Bu sayede zeytinyağı daha uzun süre taze kalacaktır. Mevsim koşullarından dolayı zeytinyağını buzdolabında da saklayabilirsiniz ancak kullanmadan önce oda sıcaklığına gelmelidir çünkü zeytinyağı donabilir. Donup çözülmesi kalitesini etkilememektedir.

Tüm Sık Sorulan Sorular
Müşteri Deneyimleri